Други, Новини, Спорт

Международно състезание по ориентиране започва на 3 май край Поповяне

Престижното международно състезание по ориентиране „Brown cup” ще се състои в землището на Поповяне през почивните дни – на 3, 4 и 5 май, събота, неделя и понеделник. Стартовете започват от 10 ч. в съответния ден. В петък, на 2 май, пък ще бъдат опознавателните тренировки.
По повод на състезанието на 30 април бе дадена и пресконференция в сградата на Община Самоков. Николай Димитров, главен съдия на състезанието, Тодор Петев, спортен директор на предстоящото през юли на територията на общината световно първенство за младежи и девойки, и Стоян Господинов, директор на сегашното състезание, разясниха подробности около провеждането на турнира в присъствието на кмета на Самоков Владимир Георгиев.
„Условията за практикуване на нашия спорт тук са прекрасни. Гората е нашият стадион. Дестинацията е лесно достъпна благодарение на близостта до летище и основни пътни артерии. Затова и се спряхме да проведем състезанието на територията на вашата община. През изминалите 7 години, през които е просъществувала Brown cup, спортистите се състезаваха около Велико Търново и Габрово”, поясни Н. Димитров.
Ст. Господинов благодари за оказаното съдействие от общинската управа и лично от кмета Георгиев, както и от управителя на „МБАЛ-Самоков” д-р Красимира Ковачка, която е поела медицинското осигуряване на състезанието.
На срещата стана ясно, че се очакват към 20 чуждестранни отбори, както и още толкова български. Общият сбор на участниците ще достигне близо 500. Осем състезатели на самоковския клуб „Соколец” също ще се пуснат по маршрутите около Поповяне. Участие ще вземат и братята Петър и Георги Доганови, родом от Самоков. Пепи сега е и треньор по ориентиране в НСА. Техният дядо е бил преди години кмет на селото. Най-малките участници в надпреварата ще бъдат в категорията на 7-8-годишните, а най-възрастните ще се конкурират в категория „75+”.
„Сътрудничеството ни е двустранно. Плюс от финансова гледна точка за Община Самоков е, че всички дейности, свързани с организацията на състезанието – настаняване на участниците, транспортът, дори охраната, са поверени на самоковци. Раздадохме над 4500 рекламни брошури за състезанието в Европа. На тях рекламирахме и основни туристически атракции в общината – Боровец и Мальовица, Мусала, комплексът „Цари мали град”, дворецът „Царска Бистрица” и др. Изказваме и искрена благодарност на нашите спонсори от холдинг „Евроинс” и фирмата за производство на спортни стоки „Сивен актив спорт”, заяви г-н Господинов.
„Ще изградим специална арена с удобства за състезатели и зрители. Ще разположим и палатки в случай, че завали дъжд. Зрителите ще имат възможност да се пуснат по някой от отворените маршрути специално за тях. Те ще могат да проследят на мониторите как се движат водещите състезатели в реално време, тъй като те са оборудвани с GPS”, обещаха организаторите. Те допълниха, че текуща и актуална информация може да се намери в интернет на сайта на надпреварата www.browncup.eu.
Гостите припомниха, че общината ни е с големи традиции в този спорт. Първата нескандинавска световна шампионка по ски ориентиране е родената в Говедарци Пепа Милушева. Това става на 2 февруари 1994 г. във Вал ди Нон, Италия. „Тя се превърна в символ на родното ориентиране”, увериха мъжете. Осем години по-късно, през 2002 г., на територията на общината се проведе и световно първенство по ски ориентиране.
Припомняме, че между 21 и 27 юли на територията на общината ще се проведе и световното първенство за младежи и девойки. Очакванията са в него да се включат ориентировачи от около 40 страни. Стартовете ще бъдат в районите на Боровец, Мальовица, Плана планина, а спринтът ще се проведе в самия град.
В началото на септември отново тук ще се състои държавното първенство.

Leave a Reply