Култура, Новини

Мелодични и съдържателни стари градски песни зарадваха самоковската публика за седма година

Снимка: Ивайло Андреев

По необичаен начин започна Седмият национален фестивал на старата градска песен на 6 октомври в читалище-паметник „Отец Паисий”. Дълго време нямаше ток и форумът стартира с около час закъснение, но както е казано – всичко е добре, когато завърши добре. А в случая това наистина бе така – отделните групи и изпълнители се представиха, давайки всичко от себе си.
В залата зрителите и слушателите имаха възможност да чуят вечните песни на своята младост – мелодични и дълбоко съдържателни, в изпълнението на силни и прочувствени гласове. Приятно впечатление направи и „дрес кодът” на изпълнителите, мнозина от които бяха пременени в рокли, шапки и костюми от „доброто старо време”, а изпъкнаха и като артисти, с атрактивно сценично поведение.


Чудесен концерт изнесоха, извън програмата на фестивала, вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи” и вокална група „Дилижанс” към читалището.
Председателят Станислав Почекански заяви, че журито е било изключително затруднено при определянето на призьорите, още повече, че при тях се забелязва, по думите му, качествено израстване. Почекански, който е преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков” и председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, сърдечно благодари на всички участници и на домакините, превърнали фестивала в добра традиция.
Кметът Владимир Георгиев изрази признание на ръководството на читалището с председател Стоян Пашов и бе категоричен, че Общината ще продължи да подкрепя подобни инициативи.
Наградите на призьорите връчиха кметът Георгиев, заместничката му Люба Кленова, Ст. Почекански и членовете на журито Светослав Лобошки, композитор, музикант и аранжор, и Димчо Тосков, музикант, композитор и дългогодишен ръководител на вокални формации.
Ст. Пашов пък покани всички на следващия Осми национален фестивал на старата градска песен в Самоков през 2019 г.
С ролята на водеща успешно се справи Ралица Стоянова.
Накрая благодарната публика се наслади и на гала концерт на първенците, като ги приветства с ръкопляскания, овации, а и с възгласи „Браво”.

Ето и призьорите:

Награда за най-добро изпълнение при съпровод на живо: 1. „Акустика” /София/ 2. „Спомени” /с. Чавдар/ 3. „Нежни звуци” /Благоевград/.
Награда за най-добро изпълнение при съпровод на симбек: 1. „Хармония” /Севлиево/ 2. „Велина” /Велинград/ 3. „Георги Шаранков” /Пазарджик/.
Награда за индивидуални изпълнители: 1. Димитър Френски /Пазарджик/ 2. Галина Атанасова /София/ 3. Стоян Димитров /Ботевград/.
Награда за авторска песен: 1. „Акустика” /София/ – „Музика” /муз. Крум Костов/ 2. „Велина” /Велинград/ – „Танго на любовта” /муз. Иван Казалиев/ 3. „Чаровни години” /Белоградчик/ – „Чаровни години” /муз. Веселина Добринова/.
Награда за дует: Стоян Домитров и Богдана Георгиева /”Пей, сърце” – Ботевград/ и Ценка Кокалова и Нели Наумова /”Хармония” – Севлиево/.
Награда на председателя на читалище-паметник „Отец Паисий”: „Пей, сърце” /Ботевград/.
Награда за най-млад изпълнител: Кристиян Ваклинов /”Георги Шаранков” – Пазарджик/.

Тодор Попов

Leave a Reply