Здраве, Новини, Шарен свят

Мериха плътността на костите за профилактика на остеопорозата

Костната плътност на общо 90 души бе измерена на 7 юни от медицински специалисти в поликлиниката. Инициативата бе на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, Асоциацията на жените за борба с остепорозата – 21 век и Общината. Целта е на време да се вземат мерки срещу евентуално заболяване от остеопороза – според медиците опасно и социално значимо заболяване.
Успоредно с прегледите бе проведен от д-р Алексиева и курс за обучение на 30 общински служители по темата “Тютюнопушенето – рисков фактор за възникване на остеопороза”. Раздадени бяха и здравно-информационни материали.
По-късно пред 45 души в Дома за стари хора пред д-р Алексиева изнесе и беседа по темите: “Как е костното ви здраве”, “Спри на първата фрактура”, “Въпроси, на които да си отговорите при съмнение за остеопороза”, “Показания за измерване на костната плътност”. На срещата присъстваха и медицинските специалисти, които се грижат за хората в дома. Директорката Виолета Павлова сподели, че три пъти седмично в дома се провежда лечебна физкултура за укрепване на общото здравословно състояние на домуващите и за предпазване от болестта. Много полезни са и добре дозираните разходки в близката Туристическата градина и Лаго през летните месеци.

Leave a Reply