Новини

Мерки за етническа толерантност

Подбуждането на протести на етническа основа и създаването на организация за тях чрез социалната мрежа “Фейсбук” след трагедията в с. Катуница /при която намериха смъртта си двама младежи/ са предизвикали писмото, което началникът на РУП-Самоков Мирослав Духалов е изпратил до директорите на училища в града.
Самите местни подбудители – непълнолетни българи, които искали да организират протести срещу ромите – са установени своевременно и предупредени от полицията. Единият случай бил от 26 септември, а другият – от 28 септември.
Полицейският шеф предлага в училищата да се проведат часове по темата за толерантност между етносите, като се обърне внимание, че у нас всички граждани са с еднакви права, а подбуждането към дискриминация е престъплението, за което се полага съд. Известно е още, че регистрираните в полицията не могат впоследствие да работят в системата на МВР, Министерството на отбраната, съдебната система и други държавни органи.
Подобно писмо с искане за извънредни часове по темата за етническата толерантност е изпратено до учебните заведения и от Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област.
Междувременно г-н Духалов се е срещнал и с лидерите на ромската общност в града ни. Целта е била да не се допусне етническо напрежение в Самоков и района като отглас от събитията в Катуница и на други места в страната. На 28 септември на посещение в общината ни е бил и директорът на Областната дирекция на МВР Николай Николов.

Leave a Reply