Новини, Образование

Миглена Христова от „Заедно в час” и гости на „Хъб-а” обсъдиха проблемите на образованието

Среща под надслов „ПрепоДАЙ. Ти си ключът за Самоков” по инициатива на фондация „Заедно в час” се състоя на 3 декември в „Хъб-а”. С помощта на видеопрезентация координаторът Миглена Христова разказа за дейността на фондацията.
Присъстващите участваха в откровена дискусия за ролята на учителя в трудното днешно време и за приноса в това отношение на фондацията, която подготвя преподаватели без изричната необходимост да са имали предварително педагогическо образование. Те поемат ангажимент след обучението си в продължение на две години да работят като учители. Във връзка с това получават и допълнителен финансов стимул под формата на стипендия от 400 лв.
Стана ясно, че сега около 40 % от обучаваните продължават да се реализират като учители, една част работят в неправителствени организации и в други сфери, свързани с образованието, а към 15 %, получили необходимите знания и подкрепа, успяват да се занимават с частен бизнес и със социална дейност.
Гостенката даде и пример със самоковката Гергана Чолакова, която е завършила Професионалната гимназия по туризъм в града ни, после и университет, а сега, след обучението си в системата на „Заедно в час”, преподава в софийско учебно заведение.
Христова отговори подробно и на въпросите на участниците в дискусията.
Изследвания показват, че в днешно време близо половината от българските ученици не разбират смисъла на прочетеното, трудно правят сметки, липсват им увереност и мотивация. Ето защо са просто крещящо необходими млади учители, които със своите способности, желание и амбиция да променят, разбира се, с помощта на колегите си, институциите, родителите и обществото, тази стряскаща ситуация.
В този дух продължиха и разискванията на срещата, в която активно участие взе и Георги Николов-Гопето от името на „Хъб-а”.

Leave a Reply