Борба, Живот, Новини, Статии, коментари

Мигът на спасението

Нещата от живота

Беше преди доста години. В залата на Спортното училище наблюдавах турнир по борба. Редяха се оспорвани двубои. Борците се опитваха да си приложат разни хватки, треньорите даваха указания, съдиите се стремяха да бъдат обективни, публиката подкрепяше своите любимци.
По едно време един от младежите на тепиха преметна своя съперник и предизвика аплодисменти в залата. В следващия миг обаче всичко замръзна. Падналият млад борец, заел неестествена поза, не даваше признаци за живот. Настъпи смут.
В този момент като пружина жена в бяла престилка се втурна към падналото момче и започна да се опитва да бръкне в устата му. Наоколо се натрупаха състезатели, треньори, зрители.
След секунди лежащият до този момент борец на тепиха пое въздух, раздвижи се и се огледа смаяно наоколо.
Разбра се, че по време на битката си е глътнал езика. Всяко забавяне в такъв случай би било фатално. Докторката обаче веднага бе поставила вярната диагноза, скочила бе моментално и светкавично бе започнала да действа.
Цената на всичко това бе спасеният млад човешки живот.
Не знам дали другите присъстващи на турнира помнят и досега този драматичен случай. Не знам и дали спасеното момче помни своята спасителка. Не си спомням дори и самата лекарка. Но ненадейната ситуация и сега ми е пред очите. Заедно с облекчението, което изпитахме всички в залата…

Тодор Попов

Leave a Reply