Здраве, Новини

Мийте често ръцете, пийте топла вода

virus 3d illustration

Ковид-19 е грипоподобен вирус със симптоми, напълно покриващи се с грипната комбинация за годината. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, а при грипа този срок е 2 дни. Новият вирус има 2.3 % по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни), с тенденция всеки ден да е по-добър.
Вероятността човек да загине от новия вирус продължава да е по-голяма от вероятността от смърт от грипен сезонен щам. По данни на Световната здравна организация смъртността в случай на коронавирус е 3–4 %. В Европа няма регистриран случай на смърт под 50 години.
Как се развива заболяването? 70 от 100 контактни са носители. 70 % от тях или 49 души няма да развият комплекса от симптоми, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов начин на живот, няма и да разберете, че сте болни. Това ви прави обаче основна заплаха за другите – постоянен и подвижен резервоар на вируса. Тук идва личната отговорност, не паниката.
Общуването с хора трябва да се ограничи до минимум. Мийте се при влизане и излизане от всяка нова среда, защото може да внесете или да изнесете вируси. Носете маска в контактна среда и при обслужване на възрастни. Поддържайте висока хигиена в домовете и на работното място. Проветрявайте често! Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата.
Фактите показват, че 21 болни от 100 контактни ще развият болестта – висока температура до треска, суха (много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане – имате усещане, че не ви стига въздух при легнало положение или при опити за физическа работа. Тези оплаквания не са причина за болнично лечение. Трябва да се обадите на личния си лекар. Болнични се издават и със задна дата. Първо трябва да се стабилизирате, после да ги търсите.
Паниката и струпването пред кабинета на лекаря или в „Спешна помощ” с обикновени симптоми на настинка са не само излишни, но ще направят усилията за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни. Страната има материален и медицински персонал да се справи с Ковид–19 само с активното участие на гражданите си.
Вирусът не издържа на температури, по-високи от 26-27 градуса. Поради това горещи напитки – бульони или просто гореща вода, трябва да се консумират обилно през деня. Горещите течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане. Избягвайте да пиете студена вода. Вечер, а когато имате възможност и през деня, правете гаргара с топла вода.  Полезни са слънчевите бани.
Когато вирусът е на метални повърхности, той оцелява около 12 часа. Затова при докосване на метални повърхности – врати, уреди, парапети и др., ръцете трябва да се измият старателно и да се дезинфекцират с алкохолен гел по възможност. Вирусът може да живее, вложен в дрехи и тъкани, между 6 и 12 часа. Добре е дрехите да се проветряват.
В началото вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи 3-4 дни. След това вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава 5-6 дни.
Как можете да избегнете заразяване? Предаването на вируса обикновено става чрез пряка инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира. Затова измиването на ръцете е от много голямо значение. Вирусът оцелява в ръцете ни само за около 10 минути, но през това време могат да се случат много неща – триене на очите, докосване на носа – и вирусът да влезе в гърлото ни.
Дезинфекцирайте уредите, включително компютърната клавиатура и мишката, волана на автомобила. Коронавирусът може да не показва признаци на инфекция в продължение на много дни, преди които не е възможно да се знае дали човек е заразен. Китайски и японски лекари  препоръчват да се прави проста проверка всяка сутрин: Вдъхнете дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако постигнете това без кашлица, без затруднения, чувство на потискане и т. н., значи нямате фиброза в белите дробове и съответно липсва инфекция.
Трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги влажни. Затова пийте поне по две-три глътки вода на всеки 15 минути. Ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода направо в стомаха, където стомашните киселини ще го унищожат, обаче ако не пиете достатъчно вода редовно, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.
Човешкият имунитет е уникална система, но страхът и стресът го понижават. Затова не подценявайте опасността, но бъдете, въпреки всичко, оптимисти и в добро настроение.

Leave a Reply