Новини, Шарен свят

Минимум 600 лв. са нужни месечно, за да живее човек що-годе нормално

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2448 лв на месец. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на второто тримесечие на годината.
Месечната издръжка на живот за човек от четиричленно домакинство е 612,15 лв.
Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт и почивка.
За покриване на средствата за издръжка /2448 лв./ трябва размерът на действителната заплата, която получава всеки от двамата възрастни, да бъде не по-нисък от 1224 лв.
Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София, пък са 3233 лв., средно на човек – 808, 37 лв., което е с 37 % повече от средните нива на издръжката за страната.
Основната част от домакинствата – 71 %, живеят със средства на човек под издръжката на живот. Има все пак известна тенденция за намаляване – през 2016 г. по официални данни тези домакинства са били около 78 %.
Данните на синдиката сочат, че само 28 % от домакинствата в страната са с общ доход на човек над издръжката на живот. Почти една трета от домакинствата – 30,3 %, са с доход на човек до 348 лв., което е официалната линия на бедност за страната за тази година. Това означава, че в бедност живеят около 2.2 млн. души.
Към 41 % от домакинствата /почти 3 млн. души/ пък са с общ доход на човек от линията на бедност /348 лв./ до необходимите средства за издръжка на живот – 612,15 лв.
Данните показват още, че едва 30 % от българите получават средна или по-висока заплата. Особено тежко е положението във Видинска, Благоевградска, Кюстендилска и други области.
От КНСБ отчитат още едно силно разслоение в обществото – най-богатите 20 % от населението получават около 8 пъти повече от най-бедните 20 %, докато средно за Европейския съюз тази разлика е 5 пъти. Ситуацията ще стане още по-тежка с влизането в сила от 1 юли на новите цени на тока.
От синдиката имат и предложение – хората, които получават помощи за отопление, да получават и помощ за вода, като за целта се предоставя ваучер, който покрива разхода на човек за месец до определен показател – 2,8 куб. м вода.

Leave a Reply