Новини, Политика, Шарен свят

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посети „Самел-90“

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, придружен от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, бяха на посещение в „Самел-90“ АД на 21 май.
Изпълнителният директор инж. Петър Георгиев и зам.-директорът инж. Георги Йончев запознаха подробно гостите с производството на фирмата и с възможностите й да бъде доставчик на модерна техника за нуждите на Българската армия.
На министър Каракачанов и ген. Матеев бе показан новият цех за бронировки и бронирани автомобили, открит преди две години в резултат на сътрудничество с друга известна фирма. Новосъздаденото дружество „Самарм“ е в състояние да произвежда по 100-120 бойни коли годишно. Тези специализирани автомобили са особено подходящи за нуждите на Министерството на отбраната и МВР и по-специално за Военна полиция, отрядите за борба с тероризма, жандармерията, Гранична полиция.
Демонстрирана бе и система за детекция и обезвреждане на дронове, която е най-новата разработка на специалистите от самоковския завод.
Министър Каракачанов и придружаващите го бяха впечатлени от показаната техника.
От своя страна директорът на завода изрази надежда, че визитата ще подпомогне сключването на договори с Министерството на отбраната за производство и доставка на специализирани машини. Инж. Георгиев изтъкна, че съвременното българско производство е добре да намира прием в родната страна и за него да се изразходват парите в българския бюджет. Това ще бъде полезно не само за „Самел-90“ и Самоков, но и за Българската армия и  страната.
За 30-те години, изминали след промените, Каракачанов е първият военен министър, който посещава водещото самоковско предприятие. Дано да има ефект от посещението. Продукцията на популярната наша фирма сега се изнася в около 30 държави по цял свят, включително в едни от най-развитите.

Тодор Попов

Leave a Reply