Новини, Политика, Туризъм

Министърът на туризма посети Самоков и Боровец в навечерието на сезона

Росица Иванова, Николина Ангелкова и Нели Сандалска

Новият министър на туризма Николина Ангелкова бе на посещение вчера, четвъртък, 4 декември, в Самоков и Боровец /както е известно, като самостоятелно Министерството на туризма бе формирано след последните парламентарни избори тази есен/.
В сградата на Общината г-жа Ангелкова се срещна с хотелиери и други представители на туристическия бранш. Сред присъстващите бяха секретарят на Общината Ангелина Вангелова и директори на дирекции в местната администрация. Тук бе и областният управител Росица Иванова. След срещата министър Ангелкова даде изявление пред представители на медиите. Гостенката обясни, че това е първата среща със зимните курорти, на която тя се запознава с подготовката за туристическия сезон. Впечатленията й са, че са взети мерки за добра организация на подготовката на Боровец за сезона. Подобрена е охраната, командировани са и 26 полицаи от страната. За поддръжката на пътищата при зимни условия, както и за противопожарната безопасност са взети необходимите мерки.
Комисията за защита на потребителите ще следи за спазване на изискванията /миналата година в страната са установени 3300 нарушения в категория „леки”, издадени са 56 заповеди за временно затваряне на заведения/. Предстоящите проверки ще покажат има ли сега нарушения, подобрени ли са услугите за туристите.
„Имаме желание на място да се запознаем с проблемите. Амбицията ни е да отпадне разделението на летен и зимен сезон, туристическият сезон да бъде един, цялостен”, изтъкна министърката.
Журналистите поставиха въпроси, свързани със закъснялата разработка на подробен устройствен план на Боровец, лошите транспортни връзки, спрените 6 млн. лв. по проект за реконструкция и доизграждане на ВиК съоръженията в курорта, за необходимостта от преференции при ползване на карти за лифтовете от местни хора /подобен опит има в Австрия, където при публично-частно партньорство с общините местните жители получават дори безплатни карти/.
Акцентирано бе и върху необходимостта от представяне на местни кулинарни специалитети в курорта, върху нуждата от почистване на улиците и алеите при атракции с коне.
Ангелкова пое ангажимент да разговаря по проблемите с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и с министъра на земеделието Десислава Танева /за тържище за български стоки/.
На пресконференцията се изказа и Нели Сандалска от името на концесионера на ски съоръженията в Боровец – „Бороспорт”. Тя разказа за осъществяваната голямата инвестиционна програма на фирмата – двойно повече са този сезон съоръженията за изкуствен сняг, повече са осветените писти, цените на картите за ползване на ски съоръженията не са променени, създадени са разнообразни възможности за по-добро прекарване на времето от деца и възрастни, както и по-добри условия за контрол на сигурността. Като добра бе оценена и съвместната работа с Общината за навременното почистване в курорта.

Евгения Попова

Leave a Reply