Новини, Политика

Министър Бобева обеща съдействие за развитието на Боровец

Даниела Бобева

По инициатива на вицепремиера Даниела Бобева в Боровец на 2 октомври се състоя работна среща, посветена на подготовката на общината, Самоков, Боровец и Мальовица за предстоящите зимен и летен туристически сезон.
Присъстваха зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, зам.-кметовете на община Самоков Радослав Стойчев и Васил Сайменов, собственици на хотели, хотелиери от курорта, представители на фирма „Бороспорт” и др.
Г-жа Бобева изслуша изказалите се участници в съвещанието, за да се запознае с проблемите и с набелязаните мерки за решаването им. Изтъкнато бе лошото състояние на пътищата до Пловдив и София, посочено бе, че има трудности с електрозахранването и поддържането и изграждането на ВиК мрежата в курорта. Направено бе предложение за осигуряване на директна автобусна линия София – Боровец, за което министър Бобева пое ангажимент да разговаря с ръководствата на съответните ведомства.
От страна на общинската управа бе заявено, че в момента екипи на ЧЕЗ изграждат второ трасе на електропровод. Спечелен е и проект за изграждане на ВиК мрежата в Боровец, но той е блокиран от Министерството на околната среда и водите. Чака се одобрението на министерството за реконструкция на водопровода и за изграждане на нова канализация в курорта.
От общинската администрация поясниха, че проектът за общоустройствен план на курорта стои вече три години в Министерството на регионалното развитие и чака съгласуване. Министър Бобева увери, че ще съдейства за ускоряване на работата за приемане на проекта.
Стана ясно, че подобни срещи ще се състоят и в другите големи родни курорти. Самоковска община чрез Боровец е пилотна в това отношение.
Вицепремиерът информира присъстващите, че в момента Министерският съвет работи по проект за отпадане на визовия режим за страни извън Европейската общност. Г-жа Бобева покани и представители на хотелиерското съсловие да посетят с нея Турция за участие във форум, на който ще се рекламират българските зимни курорти Боровец, Пампорово и Банско.

Leave a Reply