Култура, Новини

Мира Радева изненада с концерт самоковската публика

Взрив от емоции подари на самоковската публика социоложката Мира Радева с авторския си спектакъл „Франция, моя любов” под съпровода на пианото на известния музикант и композитор Александър Кипров на 12 юли в читалище-паметник „Отец Паисий”.
В интимно камерно звучене двамата изпълнители поднесоха най-вдъхновяващата френска музика от 20 век. Двамата завладяха зрителите и слушателите с шансони на Едит Пиаф, Далида, Шарл Азнавур, Джони Холидей, Ив Монтан, Джо Дасен, Лора Фабиан.
Както Мира призна, двамата с Кипров дълго са търсили, за да открият интересни подробности, свързани с живота и творчеството на големите френски артисти. Сладкодумната разказвачка непринудено запозна публиката с живота на певците и със съдържанието на песните – както много популярни, така и по-малко известни.
Не бе пропусната и „българската връзка” – омъжената за Джони Холидей Силви Вартан. Семплият и подходящ мизансцен пък се олицетворяваше от масичка с нощна лампа и бутилка и чаша червено вино.
На сцената Мира бе вулкан. На чудесен френски тя влизаше в ролите на героите от песните с изключителна чувственост и невероятна точност; с пламенно себеотдаване пресъздаваше драматичните им и велики съдби. А артистичността сякаш не бе роля, а втора кожа на изпълнителката. Заради цялата гама от завладяваща емоция и слушателите не можаха да останат безразлични. На прочутата песен „Шанз Елизе” публиката дори започна да припява. А за финал Мира отново поднесе изненада – изпълни на български известна френска песен, която сама е превела.
Различното амплоа на социоложката се прие въодушевено. Самата тя извади сърцето си и го сложи пред публиката. По-възрастните си спомниха с умиление прекрасните песни от своята младост, но и по-младите се развълнуваха. Всички заедно искрено аплодираха изпълнителите.
Безспорният професионализъм на автора на някои от песните на Лили Иванова – Сашо Кипров, напомни и за ценностите, стояли в основата на създаването на Европейския съюз – доброта, обич, толерантност.
Вълна от красиви букети и думи на признание прегърнаха Мира Радева, превърнала се във вечерна фея на доброто. На изявата й се възхитиха и нейни близки – майката, дъщерята и зетят, които също бяха в залата.
Не по-малко развълнувана от публиката бе като че ли самата изпълнителка на този свой първи авторски спектакъл. Тя благодари от сърце на самоковската публика, че й е повярвала.

Яна Василева
Евгения Попова

Leave a Reply