Митко Илиев за втори път спечели рали ”България”

Янаки Янакиев и Димитър Илиев

Димитър Илиев с навигатор Янаки Янакиев триумфира за втори път като победител в рали “България” – най-авторитетното автомобилно състезание в страната ни.
Преди 5 години – през 2007-а, двамата за първи път спечелиха ралито. Сега, на 8, 9 и 10 юни, с “Шкода Фабия S2000” те от името на “Виваком Рали Тим” отново бяха над всички, станаха лидери още в първия етап и не изпуснаха тази позиция до края.
Най-сериозните им конкуренти – Петър Гьошев и Димитър Спасов от “Престиж Рали Тим” с “Пежо 207 S2000” останаха на 28 секунди след тях. Трети се наредиха състезателите на “Глобул Рали Тим” Крум Дончев и Петър Йорданов с “Пежо 207 S2000”.
От всички 15 етапа Илиев взе 10, Гьошев – 4, Дончев – 1. Известно е, че Дончев също е бил победител в рали “България” – през 2008 г.
Първата победа за българин в ралито, което сега се състоя за 43-и път, пък е на легендарния Илия Чубриков през далечната 1971 г.
При тазгодишната надпревара голяма част от отсечките бяха в района на нашата община – около Боровец, Радуил и Бели Искър.
Както заяви и новият председател на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков, в това състезание домакините нямаха реално никаква конкуренция от гостите. Полякът Ржежник се нареди четвърти и то на голяма разлика от третия – Дончев. Един от предварително сочените за фаворити – чехът Тлъстак, пък остана пети.
В десетката влезе и една дама – Екатерина Стратиева, която от всичко 30 екипажа извоюва призовото осмо място.
За първи път в дългогодишната история на ралито тройката на подиума се оформи само от родни екипажи.
Първенците бяха наградени след приключване на надпреварата в неделя, на 10 юни, в Боровец. Пак там, пред хотел “Рила”, бе по традиция и официалното откриване на ралито в петък, на 8 юни.
Ралито бе и втори кръг от националната надпревара. В класирането след този кръг продължава убедително да води Димитър Илиев,следван от Крум Дончев, Петър Гьошев и др.
С интерес се очакваше представянето на ралито на италианеца Лука Бети, но той бе отстранен заради нарушаване на правилата в тренировките преди състезанието. Опасна катастрофа претърпя катарско-ирландски екипаж, но за щастие пилотите се размениха без контузии.
Рали “България” бе и четвърти кръг от тазгодишния европейски шампионат. Най-големите звезди в първенството на Стария континент обаче не пристигнаха у нас. Участваха пилоти от Швейцария, Украйна, Румъния, Гърция и др. За първи път стартира и азиатски екипаж – от Тайван. Състезателите от далечната страна споделиха, че предстои да вземат участие в още две ралита – “Сливен” и “Сан Ремо”.
По време на рали “България” пилотите изминаха 665 км изцяло на асфалт.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*