Култура, Новини

Младата авторка Зорница Джоринска представи дебютния си роман

В мразовитата привечер на 27 февруари в уютното пространство на читалнята на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” бе представен дебютният роман на Зорница Джоринска „Елфи: дисекция на любовната измама“.
Авторката бе поканена в Самоков от свои почитатели в социалните мрежи. Магдалена Тоскова беше блестяща в ролята на интервюираща. Точните й въпроси дадоха възможност младата писателка да изложи творческите си търсения.
Книгата представлява доста нетипичен роман за съвременната българска литература. По-скоро това е космополитно четиво, тъй като няма герои с български имена, няма описания на географски места, т. е. времето и пространството нямат значение за действието. И въпреки това авторката създава истински калейдоскоп от много интересни образи – предимно творци с техните екзистенциални тревоги.
С вдъхновения си и емоционален анализ Христо Христов очарова гостенката. Тя добави, че за пръв път прави представяне в библиотека и че за нея е чест присъствието й в Самоков. За Мирослава Мирчева пък романът е изпълнен с кодове, които поставят въпроси за Смисъла, за Изкуството като начин на живот.
От името на домакините Мирослава пожела интелигентни читатели и продължение на романа. На срещата присъства и писателката Весела Люцканова, за която Джоринска сподели, че е нейно вдъхновение.

Leave a Reply