Култура, Новини

Млада авторка дебютира успешно с фентъзи роман

Ангелина Маринкова

Новата книга „В търсенето на Рая” събра вечерта на 27 януари в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” много приятели и почитатели на младата самоковска надежда в областта на прозата Ангелина Маринкова.
Между присъстващите бяха и учители-българисти, както и участници в Руския клуб, на който Ангелина е най-младият член. Тук бяха и родителите и братът на младата авторка. В нейна чест китаристите Енцо Атанасов и Христо Христов изпълниха музикални произведения /едно от които – „Тъга”, стил фламенко, специално изпълнено за случая/, а по-късно към тях се присъедини и групата OutCast /Александър Веждаров, Божидара Трохарова и Николай Войнов/.
Срещата на младите творци откри гл. библиотекар Албена Ихтиманска. Литературният критик Христо Христов представи накратко творбата на дванадесетокласничката от ПГ „Константин Фотинов”, чийто роман той определи като фентъзи.
Христов запозна присъстващите със съдържанието на преиздадените в един роман две части на книгата и изрази нескритата си гордост, че младите правят литература, че творят. Дори псевдонимът на авторката – Белокрила, говори сам по себе си за стремеж към чистота и искреност, към добри творчески стремления.
По-често младите творци започват литературните си опити с писане на стихове, докато Ангелина смело се е насочила към прозата. Достойно за уважение и възхищение е как тази девойка със скромен житейски опит е изписала на ръка стотиците страници с историята на своите герои, как фантазията й е създала невероятните им приключения в света на приказното, как е измислила и специален език, на който говорят елфите, как търсенето на справедливостта води героите й през най-чудновати, но сякаш напълно нормални преживявания и ги среща с какви ли не същества. Докато доброто не победи.
И всичко това – пресъздадено картинно, увлекателно, кара те да четеш, събужда любопитството и ти бързаш от епизод към епизод. Книгата сама по себе си разкрива богатото авторово въображение, талант и упоритост.
Лили Шуманова, председателка на читалище „Младост”, сподели с присъстващите своите впечатления от първоначалните стъпки на Ангелина в областта на изобразителното изкуство – книгата е илюстрирана с авторски рисунки, и връчи грамота на младата писателка и художничка от името на читалището.
Инж. Спаска Шехтова пък не скри възхищението си от успешното участие на Ангелина в национален ученически конкурс със запомнящо се есе за войната и й пожела всички нейни мечти да се сбъднат.
Дълго време после авторката раздаваше автографи. Книгата е издадена в ограничен тираж и според запознати ще се превърне в библиографска ценност.

Надка Вардарова

Лили Шуманова и Ангелина Маринкова

Христо Христов

Leave a Reply