Младежи гостуваха в Общината

Традицията по случай Деня на българските общини /12 октомври/ в Самоков да има ден на отворените врати в Общината се спази и тази година. На 13 октомври залата на петия етаж в сградата на Общината бе изпълнена от ученици от ПГ „Константин Фотинов”, ПТГ „Никола Вапцаров” и СУ „Отец Паисий”. Сред тях бяха и директорките на училища Венета Симитчийска и Гиргина Рангочева, учители и родители. Присъстваха и кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Васил Сайменов и Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
Кметът Георгиев говори подробно за задачите, с които се занимава Общината, и представи присъстващите общински служители. Градоначалникът подчерта, че амбицията на общинското ръководство е да следи какво, как и къде учат самоковските деца и младежи, как се реализират, интересуват ли се да работят и да се развиват тук. Георгиев разказа и за възможностите на програмата „Старт в кариерата”, чрез която може да се осигури работа и в общинската администрация. Кметът изтъкна и удовлетворението си, че е вече традиция Общината да дава стипендии на ученици и студенти, отличили се в сферите на науката, изкуството и спорта, като самите стипендии носят имената на изтъкнати самоковци – Константин Фотинов, акад. Любомир Чакалов, проф. Васил Стоин, Наум Хаджимладенов.
През настоящата учебна година 11 самоковски ученици и студенти ще получават общински стипендии. Удостоверенията им връчи Вл. Георгиев, а Жулияна Костова, гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт”, запозна присъстващите с основанията за тези награди.
Кметът отговори и на въпроси на младежите – за възможностите да се помогне за лечението на 16-годишния ученик в ПТГ „Никола Вапцаров” Калин Иванов; за състоянието и бъдещето на Ридо; за необходимостта от почистване на района в Боричо; за основните качества, които един лидер трябва да притежава.
Младите гости бяха поканени да разгледат сградата на Общината, да посетят кметския кабинет и други кабинети, към които проявяват интерес. За младежите и девойките бяха отворени вратите на всички служби и отдели.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*