Култура, Новини

Младежи от ПТГ „Никола Вапцаров” съживиха легендата за цар Иван Шишман /СНИМКИ/

Навръх Димитровден – 26 октомври, ученици от ПТГ „Никола Вапцаров” си спомниха за последния легендарен владетел на Второто българско царство Иван Шишман, запазиха минута мълчание пред паметта му и поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред барелефа на царя и неговата конница на фасадата на Военния клуб /ДНА/.
„Да си спомним за цар Иван Шишман в деня на неговата гибел и да не забравяме славните имена от българската история”, каза в словото си пред учители и ученици преподавателят по история Веселин Бързанов.
Според легендата на Димитровден през 1393 г. се състояла решителната битка между турците и войската на цар Иван Шишман край Самоков. В последния бой българският владетел е ранен на седем места и където пръснала кръвта му, там изврели седем кладенци. Царят е отнесен от своите воини в крепостта, където през нощта умира. На следващия ден е погребан на близкия най-висок връх, взел след това неговото име. Според предание някъде наблизо е скрито и ценно царско съкровище.
Кладенците стоят и до днес и носят името Цареви /Шишманови/ кладенци. През 2002 г. е издигнат и осветен кръст на Шишманово кале. Там през следващите години се извършват археологически разкопки, доказали съществуването на това място на древен град, важен духовен център.
Песента за цар Иван Шишман – „От как се е, мила моя майно ле, зора зазорила…”, огласяше през целия ден ПТГ „Н. Вапцаров”.
Организаторите призоваха почитането на паметта на цар Иван Шишман на Димитровден да стане традиция и да бъде включено в годишния културен календар на Общината.

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1870124803017460

Leave a Reply