Култура, Новини

Младите акордеонисти показаха какво са научили през годината

Годишната си продукция показа пред многобройна публика в библиотеката на читалище-паметник „Отец Паисий” /читалището в момента е в ремонт/ класът по акордеон с ръководител Георги Машов.
Деяна Златева, Мария Йорданова, Николай Шаклев, Николай Йорданов, Иван Милошев, Радослав Даганов, Георги Даганов, Николай Петров, Димитър Рогачев, Иво Иванов и Адриян Чучуков се изявиха както с по-леки мелодии, така и с народна музика от различни фолклорни области. Прозвучаха Дайчово, Северняшко и Криво Садовско хоро, Шопска ръченица, танго, полифонични произведения от Бах и Хендел.
С ръкопляскания благодарните слушатели и зрители изпратиха и дуетите на Николай Петров и Димитър Рогачев, на Иво Иванов /който е приет в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград/ и Адриян Чучуков, на сестрата и брата Мария и Николай Йорданови, на Деяна Златева и Мария Йорданова.
Поздравления за виртуозните си изпълнения заслужи бившият възпитаник на Машов Мариан Минчев, който от есента започва последната си година в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Мариан се представи с новия си инструмент „Пиджини” – с т. нар. мелодични баси, закупен с финасовата помощ на Общината като награда за първото място на младия самоковец на международен конкурс в Босна и Херцеговина. Минчев изпълни класически произведения, смесено хоро от Тракийската и Шопската фолклорна област, а поднесе и джазови импровизации.
От 1976-1977 г. Г. Машов води класа по акордеон към читалище-паметник „Отец Паисий”. Вече около 15 негови възпитаници са истински професионалисти – с висше или средно музикално образование. „Не всеки от учениците, естествено, става музикант, но важно е, че всички се изграждат като личности, които обичат и ценят изкуството, и като добри хора, от които има нужда нашето общество”, коментира с удовлетворение дългогодишният преподавател.

Тодор Попов

Leave a Reply