Култура, Новини

Младите ни театрали – с първа награда от международен фестивал

Младежката театрална студия към читалище-паметник „Отец Паисий-1859“ достойно представи театрален Самоков на 17-ия национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна-2014”, като завоюва първа награда за младежки спектакъл с комедията „Сводници“ от Иво Сиромахов.
След участието в международния фестивал на любителските театри „Велко Кънев“ в Тополовград, където спечели номинации за спектакъл и главна мъжка роля на Анри Хаджийски, „Сводници“ бе представена и в Каварна.
В необичайното време за театър – 11 ч. преди обяд /на 7 юни/, младите театрали на Самоков успяха да заинтригуват публиката, която с бурни аплодисменти подкрепи сърцатата игра на младежите и доказа, че в града ни расте талантливо театрално поколение.
Журито с председател прекрасната актриса, сега доцент, Виолета Гиндева и членове известният актьор Филип Трифонов, драматургът на русенския театър Крум Гергицов и режисьорът на домакините Злати Златев, не спести похвалите и своето възхищение от играта на самоковските младежи, от тяхната всеотдайност и хъс, от драматургията и хореографията на спектакъла.
„Сводници” е най-новата творба на изявения драматург Иво Сиромахов. Това е сатирична комедия, която представлява остра критика на днешните нрави. Заглавието е наистина много интересно. „Сводници” е утопично бягство от баналността на всекидневието в абсурда на илюзиите.
„Сводници” е светлосенчест свят от страшни, симпатични и смешни герои.
„Иска ни се:
…да сме известни;
…да бъдем супергерои от холивудски екшън;
…да изживяваме романтична любов в дебрите на опасна джунгла;
…да се бием с лошите и винаги да оцеляваме;
…да различаваме Рембранд от Брьогел;
…да пеем и танцуваме като телевизионни звезди;
…да открием пътя към просветлението и душевната хармония;
…да сме големите хора от малкия екран…
Но обикновено сме просто карикатури от двуизмерен комикс…“
Младежите доказаха на практика, че може да се репетира нова пиеса и да се играе предишната на фестивали. Това обаче се постига с много труд, с много лишения и с много любов към театъра. Очаква ги премиера на пиесата на Бранислав Нушич „Г-жа министершата“ и още труд, и още лишения, и още себеотдаване…
А може би ще изиграят отново „Сводници“, но това зависи и от желанието на публиката…

Васил Михайлов

Leave a Reply