Култура, Новини

Младите художници от школата на Бойко Павлов представиха „Поезия без думи”

За девета поредна година малките художници от школата на Бойко Павлов поднесоха на 13 септември приятна изненада. Във фоайето на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” 17 деца и младежи на възраст от 7 до 18 години бяха подредили изложба с повече от 70 свои произведения, обединени от темата „Поезия без думи”.
Тук могат да се видят рисунки върху камък, дърво, хартия, дори скулптура. Чудесни са пейзажите, много е постигнато при портретите. Трудно е да се класират постиженията, но е безспорно, че се открояват работите на Кристиан Захариев и Габриела Пиргова. Участници в изложбата са и Християна Бажданова, Константин Димитров, Александра Димитрова, Таня Мутафчийска, Георги Стоилов, Радина Огнянова, Весела Станкова, Рая Панева, Габриела Сичанова, Симона Георгиева, Иван Димитров, Стефания Николова, Таня Георгиева, Ивет Иванова, Биляна Гавадинова.
Сред присъстващите многобройни ценители на изкуството бяха кметът Владимир Георгиев, зам.-кметът Сия Шехтанова, родители и приятели на младите творци.
Инж. Лилия Кинина откри изложбата, като изтъкна, че 17-те момичета и момчета са изложили творби, които могат да се характеризират с една дума – прекрасни. Успехите на школата показват, че Самоков продължава да носи духа на зографите.
„Благословен от Бога е онзи, който може да пресъздаде своята душевност, света около него, своето отношение към този свят чрез картините. Но трижди благословен е този, който освен че може да представи своя талант, е в състояние да го предаде и на своите последователи. Такъв е Бойко Павлов”, възкликна Кинина.
Вл. Георгиев поздрави художника и неговите възпитаници. Кметът подчерта и задоволството си от работата им в Бельова черква, където камъкът оживява в техните творби.
Когато дадоха думата на Кристиан Захариев – автор на няколко портрета, комикси и скулптура, той бе кратък и скромен: „Надявам се да ви харесат.”
„Всеки от художниците е вложил цялото си сърце и душа. Това, на което ги уча аз, те го копират с цялата си енергия, която носят в себе си. Надявам се картините им да говорят красноречиво”, изтъкна Бойко Павлов.
На всички участници в школата бяха раздадени награди, осигурени от Общината.
„Посетителите бяха впечатлени от изложените картини. Интересуваха се от цветовете, сюжета… Беше им интересно и забавно. Пожелавам успех на младите творци през новата учебна година. Нека да са все така любопитни и интересуващи се”, заяви пък за „Приятел” художникът Радослав Генев, уредник на галерията.
Изложбата ще продължи една седмица. Заслужава си да се види!

Евгения Попова

Leave a Reply