Млади акордеонисти събраха на концерт в Самоков 450 лв. за лечението на преподавателка

Участници в школата по акордеон с ръководител Георги Машов към читалище-паметник „Отец Паисий”, ученици в Националното музикално училище „Любомир Пипков” и студенти в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” изнесоха с подкрепата на Младежката организация на българските акордеонисти /МОБА/ благотворителен концерт на читалищната сцена на 30 януари.
Целта бе набирането на средства за лечението на преподавателката по акордеон от Ловеч Латинка Банева, която в над 40-годишната си творческа дейност е създала истинска „армия” акордеонисти – над 800 души. Сега обаче тя се нуждае от помощ, а желанието да й подадат ръка сплотява цялата общност на акордеонистите у нас. Л. Банева е диагностицирана с липосарком на меките тъкани /рядко раково заболяване/ и се нуждае от спешна операция в Турция на стойност 50 хил. евро. След концерта в Самоков по банковата й сметка постъпиха 456.30 лв., а членовете на МОБА потвърдиха за още подобни концерти в Горна баня, София и др.
„Благодаря, че ни подкрепяте в тази благородна кауза”, коментира инициаторката и наша съгражданка Ирена Рогачева, която е студентка в трети курс на Музикалната академия. Самата тя също влезе в ролята на концертираща и изпълни майсторски творбите, които й донесоха втора награда на фестивала в Ланчано, Италия, в края на миналата година.


Изявата в Самоков започна с изпълнение на танго от Вилолдо от Димитър Рогачев /брат на Ирена/, който малко по-късно в дует с Николай Петров изпълниха Дунавско хоро, както и ръченица с откъси от различни фолклорни области, аранжирана от ръководителя Георги Машов. Самият той също излезе на сцената в дует с друг свой изявен възпитаник – Адриян Чучуков. Самоковската жилка в проявата се допълни от Иво Иванов и Мариян Минчев, който е бивш възпитаник на местната школа и настоящ ученик в 12 клас на Музикалното училище. Той впечатли присъстващите не само с уменията си, но и с чисто новия си акордеон „Пиджини”, за чието закупуване бе подпомогнат от Общината след първото си място на конкурс в Босна и Херцеговина.
Самоковската публика прие радушно и гост-изпълнителите Венислав Будинов, Румен Цветанов и Цветомир Костадинов.
Очакванията са младите акордеонисти да зарадват местните ценители на музикалното изкуство и през април, когато Самоков най-вероятно отново ще бъде част от националното турне на възптаниците на доц. д-р Добромир Митев. Самият той подкрепи сегашната проява и призова за подкрепа на прекрасния преподавател и акордеонист Латинка Банева. Ако и вие искате да помогнете, може да внесете пари по банковата сметка:
ОББ АД
BG25UBBS80021075259940
UBBS BGSF
Латинка Николаева Банева

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*