Култура, Новини

Млади и стари почетоха паметта на Апостола

С панихида на самия 19 февруари пред Девическия манастир, където по предание е намирал убежище Васил Левски, бе почетена паметта на великия син на България. Службата отслужи свещеноиконом Емил Христов.
“Изминали са 139 години от неговото обесване, но Левски никога не е умирал”, възкликна в емоционалното си слово Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Общината. “Докато Левски е с нас, ще я има България”, заключи Георгиева.
Рецитал за Апостола на свободата на фона на родни трибагреници и флага на Самоков изнесоха ученици от НУ “Станислав Доспевски” с ръководител учителката Любослава Пътникова. Венец от името на общинската управа и много цветя от граждани и деца от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” и ОПУ “Неофит Рилски” окичиха орелефа на идеолога и организатора на нашето национално-освободително движение. Пита и жито бяха раздадени за помен на присъстващите.
На възпоминанието в изненадващо слънчевия и топъл за сезона ден присъстваха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, монахини от Девическия манастир, общественици.

Leave a Reply