Млади мъже почистиха района на Йончевото езеро

„Двама млади мъже вадят от раниците си отпадъци и ги слагат в контейнера при хотел-ресторанта на Алпийския лагер под Мальовица. Разходили се до Йончево езеро и почистили около него, за да стане местността още по-красива. Напълно естествено отношение към природата на фона на неестественото поведение на тези, които са оставили боклуците. Те сигурно са отишли край езерото да се наядат и да се напият и са оставили грозните си следи. Колко би се натъжил големият художник и планинар Крискарец /Христо Йончев/, на чието име е кръстено езерото, ако видеше това! Но двамата млади мъже допринесоха то пак да изглежда красиво.”
С това писмо в редакцията дойде съгражданка, която пожела да остане анонимна. Нейната молба бе да разберем кои са двамата доброволци и да се даде гласност на благородната им постъпка, за да може тя да зарази повече хора.
Оказа се, че става въпрос за Борислав Вардаров и Костадин Георгиев – дългогодишни приятели както помежду си, така и с планината.
В събота, на 28 май, те решили да използват хубавото време и да се разходят до Йончево езеро.
„Наслаждавахме се на излета си до момента, в който видяхме огромно количество боклуци – консерви, буркани, пластмасови бутилки, найлонови пликчета и т. н., и т. н., около огнището край езерото. Спонтанно решихме да се заемем с почистването. Стана ни много болно, че срещаме подобни гледки в планината, не знаем какви хора могат да постъпват по този начин”, коментираха за „Приятел” младите мъже.
Контрастните снимки на събраните отпадъци на фона на чудните лилави минзухари говорят сами. За човешката глупост, но и за доброта. А и за силата на природата и нейната непреходност.
Неприятната сцена, на която станали свидетели Борислав и Костадин, обаче не е в състояние да повлияе на връзката им с природата. Още на следващия ден те се докоснали до друго райско рилско кътче – Страшното езеро…

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*