Култура, Новини

Млади самоковци показаха магията на акордеона

Годишния си концерт-продукция представиха на 2 август в салона на читалище-паметник „Отец Паисий” участниците в школата по акорден с ръководител Георги Машов към читалището.
Самостоятелно или в дует успешно се изявиха Николай Петров, Радослав Даганов, Георги Даганов, Димитър Рогачев, Николай Шаклев, Николай Йорданов и Адриян Чучуков. Пролича упоритата и професионална работа на техния ръководител Машов, който също акомпанираше в много от случаите на своите възпитаници.
Прозвучаха Право, Дайчово и Македонско хоро, Добруджанска сюита, Копаница, ръченица и др., както и Тиролски танц, валсове… Не многобройна /по същото време се откриваше изложбата на международния симпозиум по живопис и скулптура в Самоков/, но отзивчива публика възнагради с ръкопляскания, овации и възгласи „Браво” отделните изпълнения.
Запомнящ се финал на празничния концерт станаха изявите на младите виртуози Ирена Рогачева и Мариан Минчев /който се представи със собствени композиции по музика от държавите на Балканите/. И двамата вече свирят на модерни акордеони с т. нар. мелодични баси, с които музиката наподобява звука на орган.
Ирена е трета година студентка в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, но от есента ще продължи следването си в Мюнхен. Мариан също ще бъде студент, приет е в специалността „Тонрежисура” в Консерваторията. През м. г. двамата спечелиха първи места на конкурси в чужбина.
През тази пролет пък два дуета на самоковската школа /Димитър Рогачев и Николай Петров, и Адриян Чучуков и Ивайло Иванов/ бяха класирани първи в своите категории на конкурса „Орфееви таланти” в Пловдив. Иво е междувременно приет и ще учи акордеон в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград.  

Тодор Попов

Leave a Reply