Борба, Новини, Шарен свят

Млади фотографи ще представят Самоков в Белград

Снимка: Радослав Каймаканов

Община Самоков ще участва във фотоизложба в столицата на Сърбия под надслов „Българските градове – древни и млади”. Изложбата се организира съвместно от Културния институт и посолството на страната ни в Белград.
Предвижда се да бъдат показани общо 30 снимки-пана от 10 български града – по три от град, като те трябва да дават представа за богатото историческо минало и съвременния облик на съответното селище. Изложбата ще бъде експонирана в известния парк Калемегдан – едно от най-посещаваните места в големия град.
Самоков ще се представи с творби на младите фотографи от града ни Петър Спасов и Радослав Каймаканов. Стремежът е да се покажат интересни места, които да предизвикат туристическия интерес.
Самата изложба ще се открие в началото на май.
Представител на „Приятел” се свърза с нашите участници.

Петър Спасов е роден на 26 февруари 1998 г. Деветокласник е в технологична паралелка с изучаване на английски език в ПГ „Константин Фотинов”. Началното си образование е завършил в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

Петър Спасов

– Да разбирам, че се интересуваш от информационни технологии?
– Да, това също е моя голяма страст. Работя с различни операционни системи. В момента точно се занимавам с т. нар. хакинтош. Това е операционна система на Apple, която работи с лаптопите и настолните компютри на компанията. Аз се опитвам да подкарам хакинтоша на компютър на друга компания. Експериментът ми засега се оказва на 99 % успешен.
– Кога се запали по фотографията?
– Татко има фотостудио на булевард „Искър” – AGFA Digital. Още като малък той ме запали по снимането и фотографията, израснах в студиото му. Преди 4-5 години се наложи да му помагам във фотото и тогава се заплених още повече от магията на това изкуство. Сега продължавам да му помагам в работата. Той ме научи на много неща, въведе ме във фотографията, за което съм изключително благодарен. Първата си по-сериозна снимка направих от долния мост. Тогава, по залез слънце, снимах реката, залата и хотел „Арена” на фона на белите писти в Боровец. Смятам, че се получи добър кадър.
– Кое те привлича във фотографията?
– Обичам да заснемам уникални моменти. Фотографията ми дава възможност да покажа Самоков по по-красив начин. Снимал съм почти всички по-известни и интересни от фотографска гледна точка обекти в града. Когато имам свободно време, предпочитам пейзажната фотография и нощните снимки.
– Изненада ли се, когато разбра, че ще участваш в изложба в Белград?
– Да, стана ми много приятно. Но понеже ми съобщиха на 1 април, помислих, че някой се шегува. Татко пък предположи, че това е майтап, организиран от приятелите ми. Оказа се после, че всичко е напълно реално.
– Ще продължиш ли да се занимаваш с фотография?
– Не съм сигурен, рано е да се каже. В днешно време е много трудно човек да изкарва прехраната си с фотография. Във всекидневието ни вече сериозно навлезе техниката – почти всеки човек си има фотоапарат, принтер, други апарати… Просто не знам дали има смисъл да работя в тази сфера.

Радослав Каймаканов

Радослав Каймаканов е роден на 4 януари 1999 г. Учил е в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. След 4-и клас се премества в СУ „Никола Велчев”, профил борба.
– Защо избра борбата?
– Занимавам се с борба от трети клас. Спомням си, че още тогава ми харесаха обстановката в залата и самите тренировки. В този спорт човек може да постигне големи успехи. Аз съм двукратен шампион за деца, а миналата година спечелих международен турнир във Враца. Имам и два бронзови медала от други първенства, както и два бронза от ежегодния коледен турнир в Дупница. Всъщност оттам ми е и първото отличие.
– А кога се запали по фотографията?
– В началото на миналата година. Тогава подарих на малкия ми брат Васил фотоапарат за рождения му ден на 1 януари. Реших обаче и аз да пробвам да снимам с него. Опитах се да хвана капка вода, падаща от чешмата. Още си пазя снимката, получи се добре.
– С какъв фотоапарат снимаш?
– От ноември насам фотографирам с огледално-рефлексен апарат – Canon EOS 600d. Преди него използвах три други устройства. В скоро време пък планирам да си взема Canon EOS 5d mk2.
– Кое те привлича във фотографията?
– Обичам да показвам хубостта на нашия град по различен начин. Предпочитам да снимам предимно портрети и пейзажи.
– Учиш ли се от някого?
– Когато се зароди интересът ми към фотографията, голяма помощ ми оказа Пепи Спасов. Той ми показа основните неща. Сега продължаваме да снимаме заедно понякога. За съжаление обаче не ми остава много време. Снимам основно в събота и неделя.
– Участвал ли си в конкурси?
– Да, спечелих фотографски конкурс във фейсбук, след като събрах най-много харесвания. В друг конкурс в социалната мрежа пък моя снимка остана на 4-о място.
– Изненада ли се, когато разбра, че твои снимки ще бъдат представени в Белград?
– Разбира се! Всъщност Пепи ми писа във фейсбук, но понеже беше на 1 април, помислих, че се шегува. Отговорих му, че ще участвам и във фотоизложба в Ню Йорк… После разбрах, че не се шегува. Естествено, че се зарадвах, това е голямо постижение за мен. Все пак снимам сравнително отскоро и се радвам, че фотосите ми предизвикват интерес.
– Ще продължиш ли да се занимаваш с фотография?
– Да. Обмислям през лятото да посетя курс по портретна и пейзажна фотография, въпреки че предпочитам сам да се усъвършенствам. Опитвам се да се развивам максимално бързо. Смятам да си направя и малко фото студио за непрофесионални цели – просто да задоволява нуждите ми за портретна фотография. Едно такова студио ще бъде от голяма полза за развитието ми. Разбира се, че при желание мога да правя и професионални фотосесии.

Делян Василев

Снимка: Петър Спасов

Leave a Reply