Култура, Новини, Шарен свят

Млади хора ни вдъхнаха надежда за бъдещето

Една от поредните сбирки на Руския клуб „Никола Даскалов” дълго ще се помни. Членовете на клуба бяха поканили да им гостува българин с изключителни постижения в областта на летателната техника и с интересна биография, в която специално място заема Русия.
Приел с радост поканата, авиоконструкторът Недислав Веселинов бе сред тях в празничния 9 май – с широка усмивка, с дар – Георгиевски лентички, и готов да разказва – за своя избор и път в живота, за работата и възгледите си /професионални и житейски/, за съвременна Москва…
Първата му среща с голямата страна е, когато 16-годишен придружава баща си – научен работник в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Там младежът учи в едно от средните училища, но е и лаборант в секция на института. Като незабравим спомен остават хората и топлите взаимоотношения, работата и дисциплината, големите възможности за творчество и реализация.
Затова след завършване на физика в СУ „Климент Охридски” не се колебае къде да продължи образованието си. Следвайки детската си мечта да се занимава с авиация и пристрастието си към Космоса, избира престижния Московски авиационен институт, който се гордее и с това, че около една трета от руските космонавти са негови възпитаници. В този институт със съдействието на руското посолство се записва да учи Веселинов. В края на миналата година се дипломира с отличие в специалността „Самолетостроене”.
В Москва получава и летателна подготовка. Пилотирал е няколко вида самолети. Оказва се, че е първият българин, следвал и завършил тази специалност; първият чужденец, който учи в изцяло руска група и посещава и т. нар. закрити лекции. Залог за успех през всички тези години са искреното му желание за това не леко обучение, вложените усилия, постоянната мисъл да е на високо ниво, да не изложи родината, да успее да научи и усвои все повече и повече.
Резултатите оправдават доверието, дадено му от българска и руска страна, създават му много възможности, отварят му много врати. Работи в конструкторско бюро за самолети за масово производство. Получава предложения като ценен специалист да работи и в космическия отрасъл, в „Роскосмос”. При дипломирането амбицията – неговата и на двама от руските му колеги – да оставят нещо голямо след себе си, ги прави автори на уникален проект „Полет на летателни апарати в атмосферата на Слънчевата система”.
Този руско-български проект е оценен много високо на Международния авиокосмически салон „МАКС 2015” и тримата конструктори получават дипломи от Обединената авиостроителна корпорация на Русия, Съюза на машиностроителите на Руската федерация и други организации, като интерес проявяват още научни звена и компании.
Сега, когато младият специалист е отново в България и работи по специалността си в конструкторско бюро, една от целите, за които се бори, е свързана пак с този проект – да се организира работата така, че да се осъществи и практически.
На срещата в Самоков пристигна и младият физик Стефан Вълков, също кадър на института в Дубна. Той разказа за ежедневието и труда на хилядите учени и специалисти там, сред които е и не малка група българи. Вълков сподели и гордостта си, че е част от целия този колектив, където се създават „елементи на бъдещето и попълват белите петна в Менделеевата таблица”.
Гостите споделиха и някои свои идеи и надежди, за осъществяването на които с удоволствие и отговорност биха съдействали . Те смятат, че ако в България се обърне повече внимание на научната сфера и се развие сътрудничество с Русия /която и сега подава на страната ни „силна и теглеща ръка в много области” – например осигурява над 300 годишни стипендии за обучение на наши студенти в руски ВУЗ-ове /, българските младежи ще получават едни от най-добрите технически знания, нашите учени ще имат по-добри условия за работа, а младите специалисти – по-голяма мотивация. И още – ако младите хора се стимулират с разнообразни и интересни инициативи, ще се превърнат в образовани и кадърни специалисти, които ще могат да развият подходяща индустрия и да допринесат за напредък и в други отрасли в страната ни.
Веселинов и Вълков в най-близко време ще се срещнат с ученици от самоковско средно училище, за да разговорят за силата на науката и техниката и за възможностите за по-нататъшно обучение, за Космоса, Слънчевата система и за по-слънчеви бъдещи дни.
На раздяла домакините, повечето от които от поколението с побелели коси, бяха трогнати от думите на Веселинов, отправени специално към тях. С топлота и искреност той благодари за посрещането, за традициите, които се пазят тук и за… красивата и цветуща България, съградена от тях и връстниците им в средата и втората половина на миналия век. Гостът сподели и вярата си, че въпреки сегашните не леки времена, България ще съумее да бъде отново и силна, и горда.

С. Александрова

Leave a Reply