Новини, Шарен свят

Млади хора подкрепиха в Самоков действия срещу промените в климата

Акция в подкрепа на Глобалната седмица за действия против климатичните промени /20-27 септември/ организираха млади хора от града ни на 20 септември на централния площад „Захарий Зограф”.
„Ученическа стачка за климата”, „Заедно ще спасим Земята: рециклирай, засади дърво, пести вода и енергия”, „Въглищата не са бъдещето”,  „Петъци за бъдеще в Самоков”, „Просто е: запазете природата” – плакати с такива надписи, включително и на английски, се появиха на площада.
Целта на участниците в акцията бе да дадат гласност на проблема и да призоват за създаване на местна почва на по-добри условия за движение на пешеходците и велосипедистите, за по-рядко използване на леките автомобили.
Инициатори и организатори бяха ученичките Илина Генова, Деяна Шевченко и Лилия Пейчинова. Участваха техни връстници от ПГ „Константин Фотинов”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и ПТГ „Никола Вапцаров”.
Движението за действия срещу климатичните промени започва през миналогодишното лято, когато шведската ученичка Грета Тунберг излиза на самостоятелен протест. Нейният пример увлича по-късно хиляди младежи и девойки от много страни, включително от България.
Седмицата за действия против климатичните промени съвпадна и със Срещата на върха на ООН за измененията в климата. По проблема в Ню Йорк на 23 септември се изказа и самата Тунберг.
“Хората страдат, хората умират, цели екосистеми се рушат. Ние сме в началото на масово унищожение, а всичко, за което говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж. Как си позволявате”, обърна се в изказването си към политиците момичето от Швеция.
Според запознати климатичните изменения стават много по-бързо от предвижданията и изпреварват досегашните мерки за борба срещу тях. Безпрецедентни са огромните горски пожари в Амазонка и Сибир, топенето на ледници в Гренландия, мусоните в Индия, топлинните вълни в Европа.
На 20 септември имаше протестно шествие и в Брюксел. Много хора са на мнение, че са необходими по-решителни действия за оказване на натиск върху правителствата за предприемане на по-мащабни мерки в борбата срещу измененията в климата.

Leave a Reply