Млади хора помагат на гората и вдъхват кураж за бъдещето

Участници в групата „Фотография и графичен дизайн” с ръководител Боряна Спасова към ОУ „Христо Максимов” осъществиха поредната си важна и полезна инициатива. Този път те оставиха написани на картони послания върху много дървета в Лаго, с които целят да се обърне по-сериозно внимание на незаконната сеч в горите – този голям и отколешен проблем не само на национално и международно, но и на местно ниво.
„Всички станахме свидетели на голямото наводнение, което предизвикаха придошлите води на река Боклуджа преди една година. Междувременно подобни неща стават и на други места в България и по света. Ние смятаме, че това се дължи до голяма степен на изсичането на дърветата, които иначе задържат водата в корените си”, заявиха на 17 юли в редакцията на „Приятел” от името на групата и по повод на акцията си четири от момичетата – Елина Субева, Ивета Банкова, Христиана Ненкова и Яна Филипова. Те почувствали вътрешна мотивация да вземат някакви мерки и при вида на десетките изсечени иглолистни дървета срещу мотополигона.
Идеята за настоящата акция пък се родила още през зимата, но продължителното лошо време възпрепятствало намеренията им.
Учителката Спасова пък сподели, че сега, макар и във ваканция, учениците подходили много сериозно и цяла седмица се готвили за осъществяването на своя проект – подготвяли материалите, рисували посланията и пр.
Сред тези послания минувачите по пътеката в Лаго ще срещнат сега следните надписи: „В природата не са важни нито наградите, нито наказанията, а само последствията”; „Аз и моите братя и сестри сме белите дробове на света”; „Аз почиствам въздуха, който дишате. Мога да го правя и за децата ви. Ако ми позволите…”; „Аз абсорбирам 22 кг въглероден диоксид на година. Всичко, което желая в замяна, е да ми позволите да живея”; „Когато ме убивате, вие убивате своя източник на кислород”.
При изписването на текста са използвани различни шрифтове, като целта е била да се привлече вниманието на хората. Самата акция е преминала под надслов „Тихият протест на дърветата”. Участниците в нея вярват, че точно така биха се изказали и дърветата, ако можеха да говорят.
Идеята и нейното осъществяване са похвални, но вярват ли учениците, че техните послания реално ще достигнат до бракониерите и контрабандистите?
„Ние правим каквото можем в рамките на нашите сили и възможности. Вярваме, че така ще докоснем съзнанието на хората и ще ги накараме да се замислят и да спрат унищожението на природата”, заявиха в един глас младите доброволци и цитираха притчата за морската звезда, която публикуваме по-долу.
Участниците в благородното начинание срещнали подкрепата на много самоковци, излезли на разходка по същото време в този емблематичен крайградски парк. Денят бил истински празник за младите хора и те си устроили и музикални забавления, както и хапване сред природата. Особено внимание обърнали на новоизградения параклис „Свети Георги” и местността около популярния заслон „Втора младост”, където закачили и голяма част от табелите си. Именно този район стана обект на посегателства през миналата година, когато известната къщичка бе опожарена. Това обаче не спря ентусиазирани възрастни хора, които наново, от пепелищата, съградиха навеси с пейки и маси, а в първия ден на юли осветиха и дървения параклис /повече по този повод „Приятел” писа в бр. 27 от 6 юли/.
Това е доказателство, че млади и стари могат да преодолеят обществените предразсъдъци и т. нар. война на поколенията и да си подадат ръка. А когато това стане, резултатите са красноречиви и показват, че в действителност заедно ниистина можем повече.
И сега, както и при предишните си акции по разкрасяването на града в центъра, парк „Крайискърец” и Туристическата градина, младите хора са окичили и храсти с червени хартиени сърца. Нещо, което вече се е превърнало в емблема и символ на техните инициативи.
„Опазвайте природата – тя е най-голямото ни богатство” – така пожелаха да завърши нашият разговор младите любители на природата, които, благодарение и на подкрепата на своята преподавателка Спасова, вдъхват кураж и надежди, че в Самоков растат достойни български деца и бъдещето не изглежда чак толкова черно, както обикновено сме свикнали да си го представяме.

Делян Василев

Приказка за морската звезда

Някъде, далеч оттук, на брега на океана, възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце.
До неотдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.
Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си, се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.
Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:
– Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!
Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:
– Ами аз току-що промених нещата за тази морска звезда!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*