Млади хора честваха 125 години от рождението на Христо Смирненски

Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, организирани от учителката Мария Галчева, почетоха на 17 ноември с рецитал и гостуване на самоковска авторка 125-годишнината от рождението на Христо Смирненски. Изявата, чийто домакин стана Младежкият дом, бе посветена и на Седмицата на четенето.
Рецитирани бяха “Цветарка”, “Братчетата на Гаврош”, “На гости у дявола”, “Приказка за стълбата” – безсмъртни творби на отишлия си от този свят едва на 24 години талант – един от най-даровитите български поети в цялата ни история.
Смирненски си отива, покосен от болест, през 1923 г., но неговите стихотворения, разкази и фейлетони вълнуват и сега, повече от век след тяхното появяване на бял свят.
За големия поет, живял една година и в нашия край, и неговото творчество говори и гостенката от Благоевград Яна Василева-Цури, автор на седем книги, творец със самоковско потекло, член на Съюза на свободните писатели и на самоковското сдружение на писателите.
Яна Василева отговори и на многобройните въпроси на своите любезни домакини. „Много ме радва интересът ви към света на книгите. Продължавайте да бъдете все така любознателни, паметливи, ученолюбиви, мислещи“, пожела авторката на учениците.

Можете да харесате