Млади художници изрисуваха… гараж

Пожарна кола украси фасадата на гараж в кв. „Възраждане”. Подробно за това „Приятел” разказва в отделен материал. Тук отделяме дължимото на младите творци.
Иван Шуманов е ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”. Той вече натрупа опит с подобни рисунки. Неотдавна с участници от школата изрисуваха две класни стаи в ПГ „К. Фотинов”, както и няколко стени в т. нар. Синя къща на езикова школа New Age до Червения мост, рисуваха и в НУ „Станислав Доспевски”… Ето какво сподели Шуманов за „Приятел”:
„Рисунката е не само мое дело, но и на учениците от школата. Тяхната екипна и активна работа няма как да не ме радва. Вече им имам доверие и съм сигурен и спокоен, че ще се справят със задачите. Те полагаха основните цветове, изрисуваха пейзажа от задната страна на гаража, дърветата, тревата…
Отделно имахме и много помагачи от махалата – някои от тях се включиха в направата на фона, носеха ни вода за боите, прибираха ни инструментите… Приковахме интереса и на млади, и на по-възрастни хора – постоянно имаше любопитни около нас, които ни окуражаваха и искрено ни се радваха. Някои дори изказваха мнения как може, според тях, да подобрим рисунката. Направи ми впечатление възрастен човек, който идваше до гаража с едва проходило бебенце – това им беше дневната разходка…
Пожарната кола е копирана от снимка. Останалото е дооформено от нашето въображение. Въпреки натоварената програма на децата, които ходят на училище сутрин, и лошото време, успяхме да свършим работа сравнително бързо.
Смятаме сега да изпратим писмо, на италиански, разбира се, до фирмата-производител на колата – „Ивеко”. Възможно е да обсъдим взаимодействие, защо и да не ни спонсорират… По подобен начин, след като изрисувахме класните стаи в гимназията, се свързахме с фирма „Оргахим”, чиито бои използвахме тогава, и станахме партньори.”
В украсяването на гаража са участвали: Виктория Халваджийска, Владислава Каньова, Деяна Кънчева, Деяна и Радина Шевченко, Диман Тодоров, Елка Николова, Ивана Николова, Кристиан Захариев, Мартин Шишков, Михаела Вукова и Христина Томова.

Делян Василев

Иван Шуманов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*