Култура, Новини

Младостта е състояние на духа

От известно време на изявите на читалище „Младост” една солистка се включва почти винаги в програмата. Мона Славова е само от няколко години в Самоков, но вече добива популярност. Със среща с нея клуб „Събеседник по желание” към Младежкия дом започна на 29 септември есенната си програма.
Мона е в състава на Шишмановската група, но като индивидуален изпълнител се явява от името на Младежкия дом с песни от родния фолклор. Директорката на дома, която е и ръководителка на клуба – Латинка Щъркелова, пое в отсъствието на Вероника Георгиева и Евгения Константинова ролята на водеща.
Мона е родена в Ямбол, там завършва и гимназия, но по-голямата част от досегашния й живот е преминала в Бургас. Няколко години е работила и в Германия, а в последно време живее в Самоков. От дете обича да пее, но на сцената се изявява от 17-годишна. Участвала е в много състави и ансамбли, в някои от които като солистка. Записала е над 200 песни, има и свои композиции. Лауреат е на много медали, грамоти и други отличия. Последните й награди са от фестивала „Дар от природата” в края на септември, на който се е представила с авторски песни за Чакър войвода, Самоков и Говедарци.
Гости на „Събеседник по желание” бяха третокласници от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с преподавателки Генка Динева, Йорданка Балабанова и Катя Донева. За тях Мона Славова изпълни хумористични песни и хуморески, а по желание на учителките и песните, с които се е изявила на фестивала в Говедарци.
„Благодаря на всички присъстващи. Пожелавам на можещите и знаещите да се изявяват, да се включват в мероприятията на Младежкия дом, за да представят работата му, за да прославят Самоков и България”, написа певицата в книгата за пожелания на клуба.
Силвана Христова пък поздрави с хороводна мелодия всички в залата. Малките гости получиха скромни подаръци, а членовете на клуб „Арт палитра” към дома се снимаха с гостенката и й подариха цветя и сувенир. Л. Щъркелова съобщи, че Мона Славова е готова да обучава в Младежкия дом желаещите да пеят. Отправена бе и покана към учениците да участват в следващата среща, която ще бъде благотворителна – за набиране на средства за нуждаещо се дете.

Евгения Попова

Leave a Reply