Мл. инспектор Кирил Соколов и кметът Георгиев с награди от конкурса „Пожарникар на годината”

Младши инспектор Кирил Соколов и кметът Владимир Георгиев бяха наградени в областния етап на конкурса „Пожарникар на годината”, организиран от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Двамата лауреати получиха наградите си – грамоти и почетни плакети, от зам.-областния управител Николай Николов и комисар Георги Иванов, директор на Регионалната дирекция за пожарна безопасност, на церемония в заседателната зала на Общинския съвет в Самоков в сряда, на 24 януари. Самото решение пък е взето на заседание на експертна комисия през декември м. г.
Мл. инспектор Соколов заслужи отличие в направление пожарогасителна и спасителна дейност, подраздел „Младши изпълнителски длъжности”. Кметът Георгиев пък е отличен като представител на местното самоуправление за принос в областта на пожарната безопасност и защита на населението и по-конкретно – за усилията на екипа му за справяне с наводнението в общината на 3 юли м. г.
Победителите в областния кръг ще участват в националния етап на конкурса, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.
К. Соколов започва работа в Пожарната в Самоков на 6 февруари 2006 г. Познава отлично района на действие на форимрованието. Състезател е в отбора по пожаро-приложен спорт на пожарната служба и в сборния отбор на Софийската регионална дирекция, като показва отлични резултати както в индивидуалните, така и в колективните дисциплини.
През 2017 г. Соколов участва в ликвидирането на 48 произшествия в общината, включително в гасене на пожари, спасителна дейност, техническа помощ и др. Благодарение на натрупания практически опит взема и предлага правилни тактически решения за ликвидирането на произшествия. Участва в спасяването на 7 деца от придошлите води на Боклуджа при миналогодишното наводнение и обявеното бедствено положение. Заедно с пожарникаря Кирил Василев използват с висок професионализъм алпийски способ за спасяване на децата и не допускат нито едно от тях да пострада.
През м. г. е участвал и в актуализирането на 4 плана за гасене на пожари в общината и в разработването на 9 т. нар. ситуационни схеми. Награждаван е за постигнати високи резултати с писмена похвала от директора на Областната дирекция през 2008 г. и с благодарност и парична премия от министъра на вътрешните работи през 2017 г.
„Благодаря ви за доверието”, заяви лаконично при сегашното награждаване мл. инспектор Соколов, показвайки може би, че е по-силен в действията, отколкото на думи. Комисар Иванов благодари на кмета Георгиев за добронамереното му и човешко отношение към професията и подчерта, че Пожарната и Общината се трудят съвместно за подобряване на условията, при които работят местните огнеборци. Припомнено бе за построените гаражни клетки за получените през 2015 г. нови пожарни автомобили.
„Благодаря на всички, които участваха в операцията по справяне с наводнението и отстраняване на щетите от него. Не допуснахме в ситуация на бедствено положение нито една жертва, което бе най-важно”, изтъкна Вл. Георгиев и изрази задоволството си и от запазването на пожарната служба в Боровец.
На срещата стана ясно, че във връзка с проявените висок професионализъм, съобразителност и себеотрицание от спасителния екип, успял да евакуира над 30 души от техните домове – предимно деца, възрастни и трудно подвижни хора, при обявеното на 3 юли м. г. бедствено положение в общината, със заповед на министъра на вътрешните работи от 13 септември м. г. са удостоени с благодарност и парична награда 6 служители на самоковската Пожарна – младши експертите Георги Попов и Петър Каньов и младши инспекторите Кирил Соколов, Петър Истилянов, Борис Станков и Кирил Василев. Прочетени бяха и получените във връзка със справянето с щетите от наводнението благодарствени адреси от признателни граждани.
Сред присъстващите бяха и други служители на местната Пожарна начело с ръководителя Красимир Караджинов, зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов и др.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*