Мнение на един протестиращ

Тъй като протестите нямат конкретен организатор и ръководител, в тях участват хора с най-различни убеждения и всяко мнение може да се тълкува единствено като лично, без да ангажира останалите.
В неделя, на 24 февруари, се състоя третият поред протест в Самоков. За разлика от първия митинг (пред електоразпределителното дружество), на който главните искания бяха за изгонване на чуждестранните монополи и намаляване на цените на тока, на сегашния протест по-ясно звучаха искания за социална справедливост. Значително се увеличи и броят на протестиращите – присъстваха над 1000 души. Явно хората няма да се задоволят с оставката на Бойко Борисов, който се съгласи да си отиде, но не и да засегне интересите на монополите.
На митинга на площада пред Общината бе дадена думата на всички желаещи. Изказалите се около 10 души бяха категорични, че сегашното положение не може да се търпи повече. Предявиха се искания държавата да не служи на олигарси, монополи и чуждестранни господари, а да защитава интересите на народа.
Аплодисменти предизвика изказването на госпожа, която попита: ”Защо убихте перспективата пред България? Защо принуждавате децата ни да напуснат родината си, за да стават слуги в чужбина?”
Прочетена бе декларация с искане за мажоритарни избори, свикване на Велико народно събрание, промяна на съдебната система и търсене на отговорност на довелите България до сегашното положение.
Оратор каза, че Боровец не носи вече полза на самоковци, а е заграбен от олигарсите…
Радващо е, че в протестите се включват все повече младежи, при това с изградена гражданска позиция. Момиче на 15-16 години, взело повод от наближаващия 3 март, предизвика бурни ръкопляскания с финалните си думи: ”След като Русия ни е освободила и сега сме свободни, какво ни пречи, защо трябва да живеем така?!”
Бяха изнесени данни за цените на произвежданата от различните централи в страната електроенергия. Стана ясно, че 1 квтч от АЕЦ „Козлодуй” струва 4,5 ст., от „Марица-Изток 2” /държавна централа/ – 6,2 ст. Двете централи произвеждат половината от тока на България. В останалите 50 % най-голям дял имат частните ТЕЦ „Марица-изток – 1” и „Марица-изток – 3” (строени при социализма и “купени” след това). Цената на 1 квтч от тях е 12 ст.! Не се учудвайте. Централа като тях – „Марица-изток – 2”, разположена на същото място, използваща същите въглища и държавна, произвежда на цена 6,2 ст., а от частните токът се изкупува за 12 ст.! Кой подписа този договор? Защо не му се търси отговорност? Защо не се търси отговорност на подписалите договори за изкупуването на т. нар. зелена енергия от фотоволтаичните централи на цени от 60 до 90 ст. за 1 квтч и колко зелена е тази енергия, след като трябва да плащаме толкова много за нея? И чии са тези централи?!…
Ораторите призоваха да не се плащат огромните такси за пренос на тока и за не знам още какво при положение, че тези дружества нито са поставяли стълбовете, нито жиците, нито нищо, а само събират парите…
В няколко от изказванията остро бе засегнат и проблемът за новото сметище, като се изрази решимост да не се допусне изграждането му в такава непосредствена близост до населени места. Засегнат бе и въпросът за издълбаването на коритото на Искъра, за общинските проекти и необходимостта от граждански контрол върху действията на местната власт.
Протестиращи изказаха благодарност на полицията за охраната.
Поведението на протестиращите и изказванията показаха, че самоковци не са “лош материал”, както твърдеше бившият премиер за хора в собствената си страна, че не техният чип трябва да се смени, а че те ще сменят чипа на “особата” и на „особите”. Въпреки дезинформациите, поднасяни от телевизиите през последните години, хората осъзнават кои са виновните за проблемите им.
Митингът продължи повече от час. Организирано бе и шествие до сградата на ЧЕЗ. Там протестиращите отново призоваха хората от чуждестранния монопол да си отидат, откъдето са дошли.
И този път сред протестирашите не бяха забелязани нито един общински съветник или човек от ръководството на общината. Защо са се изпокрили? Тях не ги ли интересуват проблемите на хората? И на следващия ли протест няма да дойдат?
Самият следващ протест бе насрочен за 3 март, неделя, от 11 ч. пак на площада. Елате, хора, да почетем националния празник, да кажем “Не” на монополите и олигарсите и да си върнем държавата.

Инж. Любослав Нейчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*