Многоцветието на литературната дъга

Самоков е град, който красавицата Рила е гушнала в прегръдките си и му дарява най-чистия въздух и най-бистрата вода. И открай време градът се слави не само с тези „благини”, а и със зографи, с опълченци, с воини, оставили костите си по бойните полета, с художници, прославящи ни по цял свят…
През тази „ковид година”, независимо от пречките, в Самоков се роди още едно доказателство за таланта на нашите творци.
С финансовата помощ на Общината идеята на Сдружението на писателите се осъществи – над Самоков изгря една много цветна литературна дъга, в която намериха място и стари, и млади автори. Съставители и редактори станаха Васил Лазаров, Иван Ненов и Христо Христов. Мнозина с нетърпение очакваха момента, в който да се потопят в словесната магия – проза, поезия, есета, хумор, родени по време на творческо вдъхновение.
Много от книгите на съвременни автори са представяни пред многобройна публика в общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Наред с по-възрастните автори като Георги Маков, Виолета Кинова, Георги Захов, Георги Заркин, Иван Ненов, Райна Бакрачева, Хрим Христовски, Васил Лазаров, Христо Ярловски, Христо Христов, Димитрина Божилова и др., достойно се наредиха и млади автори – Виктория Георгиева, Яна Василева, Делян Василев, Десислава Стоянова, Силвио Томов и др.
Не може да се изброят всички, но факт е, че алманахът е една прекрасна „градина”, в която можеш да влезеш и да не ти се иска да излезеш.
Тези, които имат книгите като най-верни и истински приятели, могат да вземат в ръцете си това издание и да му се насладят.
Можем да пожелаем след време да излезе още един алманах; известно е, че преди около 15 години се роди първото подобно произведение – „От изворите на Ескус”.
Желая успех на самоковските автори! Нека техен вечен спътник е музата на творчеството и перото да не спира да „тича” по белия лист!

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*