Много награди за самоковските участници в „Не се гаси туй, що не гасне”

Дванадесетият национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”
бе тържествено закрит на общинско ниво на 14 юни. Участниците – ученици и преподаватели, родители и гости, бяха посрещнати в Общинската библиотека „ Паисий Хилендарски” – „свят кът на духовност и познание в града ни”, както бе наречена на самото тържество.
По традиция главен организатор на конкурса бе Национално движение „Русофили”, а между съорганизаторите отново бе и Международният обществен фонд „Российский фонд мира”. Темата този път бе за 140- годишнината от края на Руско-турската освободителна война.
Самоковското участие отново бе с високо стойностни разработки, с което се продължава една вече единадесетгодишна традиция, защото нашите ученици се включват в конкурса още от първата година, продължават и досега, като представянето им е повече от успешно.
Сякаш има някаква традиция, радостна и не случайна – сред най-добрите работи, оценени от националното жури и отличени в челните тройки по категории, винаги да има и разработки на самоковски ученици, и то най-малко по две. Тази радост и заслужена гордост, които изпитваме най-искрено всяка година в началото на юни, са давали и дават импулс да се продължава отново и отново. Чудесното е, че такава радост и гордост има и сега.
Настоящата 2018 година също е успешна – три от отличените измежду над 2000-те разработки на ученици от цяла България са на самоковски участници. Седмокласничката от СУ „Никола Велчев” Ели Аличкова с презентацията си, изготвена на руски език, „Освободительная война русско – турки” заема първото място в категорията 5-8 клас. Другите национални отличия ни носят две петокласнички от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. В същата категория, но за реферат с тема „Николай Столетов и Шипченската епопея”, първото място е заела Персиана Цанкова , а на есето „Защо да празнуваме 3 март с благодарност и признателност към героите” на Доника Баракова е отредено призовото трето място.
Има самоковско „присъствие” и сред отличените преподаватели. Сред тях е Анета Маркова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Четиримата отличени бяха поканени на закриването на конкурса на национално ниво, което стана в Руския културно-информационен център в София на 17 юни. Там нашите представители бяха приветствани и получиха наградите си от г-н Шестаков, представител на посолството на Руската федерация у нас.
От първата година досега конкурсната организация е била и продължава да бъде грижа на Руския клуб в града ни. Но задължително трябва да се отбележат неоценимата помощ и съдействие на Общината, лично на кмета Владимир Георгиев, на председателя на Общинския съвет, на заместник-кметовете и секретаря на Общината, на гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева, в. „Приятел” преподавателите ентусиасти, станали научни ръководители. Така с общи усилия начинанието е започвало и е довеждано до успешен край.
На тържеството в Самоков бе отбелязано и нещо много съществено – че в нито една година досега, на нито един участник, на нито една ученическа работа не е пропуснато да се отдели внимание и всеки труд е уважен, оценен и възнаграден. Така бе и сега – всички ученици и преподавателите им получиха специални грамоти от организаторите в София и паметни подаръци, закупени с финансовата помощ на Община Самоков, избрани и подредени с много любов от членовете на Руския клуб.
Тази година от Самоков в конкурса участваха две училища – СУ „Никола Велчев” с 18 ученици и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с 9 ученици. На журито в София, съставено от специалисти – университетски преподаватели и заслужили учители, през май бяха изпратени 29 разработки – 23 презентации, 4 реферата, 1 есе и 1 интерактивна игра.
Основно работите бяха по теми от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., но с голямо разнообразие – за самата война или за отделни нейни особено силни и незабравими моменти – за Самарското знаме, за руските генерали, за съдбоносните боеве при Плевен, Стара и Нова Загора, за опълченците и конкретно за самоковци и най-много – за великата Шипченска епопея.
Имаше работи и за най-страшната и унищожителна война на 20 в. – Втората световна война – за събития в два от станалите легендарни в онези години руски градове – за блокадата на Ленинград и за Сталинградската битка. Имаше и разработка от най-новата история – за овладяването на Космоса. И всичките работи – видимо подготвяни с много старание – със задълбочено търсене по темите, събиране на богата информация и поднасянето й по възможно най-интересен начин, без да се пренасят буквално компютърните данни.
Пролича, че са търсени и нови – малко известни или почти непознати факти, снимки и рисунки, за да бъде по-пълно илюстрирано съответното събитие или биография. А самото оформление, особено на презентациите – с подредбата, фона, текста или озвучаването им, бяха поднесени съвсем професионално.
Общо 29 работи – достойни за национално отличие, но на всички е ясно, че в състезание победителят е само един. Със сигурност обаче у всички е останало най-ценното от това благородно и образователно състезание с връстници от цяла България – прочетеното, събираното и подрежданото в текст и картини е преминало през детските сърца, обогатило ги е, а наученото по този начин се помни цял живот.
Присъстващите видяха няколко презентации – „ Блокадата на Ленинград” на Здравко Тенев и „Шипка” на Мартина Салим – ученици в СУ „Н. Велчев”, „Юлия Петровна Вревская” на Таня Георгиева ученичка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Бяха прочетени и откъси от есето на Доника Баракова от същото училище. Много силно прозвуча цитат, изваден от няколко ученически работи, явно впечатлил мнозина: „Когато прибират убитите опълченци, на нито един от тях не намират рана в гърба. Защото те са се хвърляли като лъвове в боя, защото за тях е било позор да побягнат от бойното поле и защото са знаели, че на Шипка се решава съдбата на България…”
Освен тримата ученици, получили национални отличия, г-жа Маркова и участниците, чиито презентации бяха показани, грамоти и награди получиха и учениците от СУ „Никола Велчев” Кирил Маданчев, Илиян Бонев, Георги Тонкин, Божидар Божидаров, Дани Чолаков, Никол Пенова, Христина Аличкова, Петър Христов, Венцислав Яньов, Янка Чолакова, Ивайло Георгиев, Даниел Костадинов, Божидар Костов, Георги Раев, Ивайло Василев, тяхната преподавателка Силвана Оцетова, както и учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Теодор Бараков, Рая Маринова, Георги Стоилов, Мария Околска, Виктория Ляпова и Деница Манолова.
С топли думи отличията им връчи Люба Кленова, зам.-кмет на Общината. Грамоти с благодарност за съпричастието в цялостната организация на конкурса имаше и за неизменните верни помощници при организирането на конкурса вече 12 години – в. „Приятел” и П. Георгиева.
Хубави руски песни повишиха още повече настроението в началото на тържеството и създадоха оптимизъм и радостни емоции накрая. Изпълнители бяха представители на читалище „Младост”, взели за 4-и път участие в Националния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце” – Кристиян Трифонов, Натали Николова, Мария Петрова, Мария Рангочева, Марина Бочева и Маргарита Бочева. Младите самодейци също бяха зарадвани с подаръци, връчени им от Любен Начев, председател на Руския клуб.

Спаска Александрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*