Много теми за Самоков и района на Царшишмановите дни

Доста теми, свързани с историята на нашия град и региона, ще бъдат разгледани на научния симпозиум под надслов “Памет и святост”, който ще се състои от 5 до 7 октомври – в петък, събота и неделя, в рамките на традиционните Шести Царшишманови дни.
Официалното откриване е на 5 октомври от 10 ч. в залата на петия етаж в сградата на Общината. Още от 10,30 ч. присъстващите ще могат да чуят разработката на Иван Ненов “Родовата памет за преп. Паисий Хилендарски, съхранена в рода на Зографите”.
От 11 ч. пък Константин Рангочев и Росен Малчев ще представят “Преподобният Паисий Хилендарски: родно място – книжовно дело – контекст”.
Георги Захов ще говори от 11,45 ч. за Даскал Никола от Широки дол, а от 12 ч. Аделина Ангушева и Маргарет Димитрова ще представят: “Учители на неразумните: Йосиф Брадати, Паисий и техните преписвачи в Самоковско и Рилския манастир”. За “Самоков – места и празници” ще говори от 15,30 ч. Десислава Тихолова от Русенския исторически музей.
Изложението на археолога Веселин Хаджиангелов “Цари мали град – проект за оживяване на историята” е на 6 октомври от 9,30 ч. Малко по-късно – от 11,30 ч., ще бъде представено етноложко проучване в Самоков. От 11,45 ч. пък ще бъдат огласени данни и изводи от научни експедиции в Радуил и Шипочан.
На 7 октомври симпозиумът ще продължи в конферентната зала на хотел “Бистрица” с изследването на Симона Петрова “Песенният фолклор на с. Белчин” и други разработки.
В рамките на симпозиума са предвидени и дискусии по съответните теми.
Традиционната проява се организира от асоциация “Онгъл” със съдействието на Общината и на други институции и организации.
Заедно с българските си колеги ще участват и учени от Великобритания, Русия, Македония, Гърция.
Под егидата на своеобразните културни празници ще се състои и фестивал на късометражния филм и фотография. Ще бъде представена изложба с фотопостери.
Предвижда се да бъдат връчени две награди: на името на проф. Тодор Ив. Живков и на името на Бойка Добрева – за млад изследовател. Ще бъде връчено и отличието на асоциация “Онгъл” за този седми сезон на Балканската културна филмотека.
Участниците в симпозиума ще посетят изложбата на Дечко Узунов в Художествената галерия в Самоков и ще се поклонят пред мемориалните плочи на Паисий Хилендарски и други самоковски възрожденци в двора на църквата “Св. Никола”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*