Много теми за Самоков на 13-ите Цар-Шишманови дни

От 4 до 6 октомври – петък, събота и неделя, в града ни се състояха за 13-и път Цар-Шишманови дни, които представляваха и 39-ите научни четения на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”. Форумът бе организиран с финансовата подкрепа на Община Самоков и със съдействието на Историческия музей, „Екип 123” ЕООД и импресарско-издателска къща „Род”.
„Дните…” бяха благословени на 4 октомври в конферентната зала на хотел „Арена” от иконом Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоковската духовна околия.
Поздрав към участниците отправи временно изпълняващата длъжността кмет на общината Люба Кленова. Тя изтъкна, че проучванията на асоциацията допринасят за развитието на туризма в града и района.
Главен секретар на „Онгъл” е доц. Росен Малчев, а секретар – нашият съгражданин доц. д-р Константин Рангочев, който бе и председател на Организационния комитет на форума.   
Темата бе „Пренасянето на сакралност (локално – регионално – национално)“. Форумът бе посветен на 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир, 200-годишнината от кончината на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров, 160-годишнината на читалище-паметник „Отец Паисий” и 30-годишнината от началото на научните проучвания на „Онгъл” в нашия район.
В рамките на Цар-Шишмановите дни се проведоха международен научен симпозиум и 14-ият фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография. Уредена бе изложбена експозиция „Балканска културна филмотека”. Изложби бяха открити в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.
Освен български научни работници и музейни специалисти с научни доклади и съобщения на форума се изявиха учени от чужбина – от Русия /Челябинск/, Германия /Фрайбург/, Сърбия /Зайчар/, Северна Македония /Скопие, Прилеп, Щип, Гевгелия, Виница/.
Сред докладчиците с успех се представиха и самоковци – директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов /”Колекцията „Арес” в Цари мали град – още една форма на публично-частно партньорство в сферата на културното наследство”/, краеведите Георги Захов /”Дарители за учебното дело в Самоков през Възраждането”/ и Иван Ненов /”Още веднъж за последните думи на Исус Христос”/, младият историк Силвио Томов /”Покръстване на българомохамеданите през 1912-1913 г.”/.
Изнесени бяха археологически данни за военно присъствие в крепостта Шишманово кале. Доц. д-р К. Рангочев представи „Сурова в Самоков – фолклорни модели на българския град през 19 век”. Тема на разработка бяха и „Семейни албуми от Самоков – извор за етнологията му”.
Представен бе отчет за проучванията на „Онгъл” в селища от нашата община, включително по темата за новите фестивали като традиция и иновации. Гласност бе дадена на творчески проект за написване на книга със заглавие „Безмълвие – греховната младост на Паисий Хилендарски”. Интерес предизвика и мултимедийната презентация за основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров-Доспейски.
На форума присъстваха и ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”.
По време на авторитетната изява бе връчена и годишната награда на името на проф. Тодор Ив. Живков. Заслужи я доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков” към БАН.
С наградата за млад изследовател на името на сем. Добреви бе удостоена Биляна Тодорова от Семинара по практическа етнология и медиевистика „Проф. д-р Иван Шишманов”.
Филмовата поредица MEMOFISH на русенската „Арена медиа” пък стана лауреат на наградата на името на асоциация „Онгъл”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*