Новини, Политика

Партии: Мнозинството гледа своя интерес, а не гражданския

БСП и “Самоковци за Самоков”:
Мнозинството гледа своя интерес, а не гражданския

“Малко емоционалната ми оценка след първата сесия сега се потвърди – в Общинския съвет се формира мнозинство от хора, които се интересуват от своите интереси, а не от тези на гражданите”, заяви общинската съветничка Силвия Стойчева, председател на Общинския съвет на БСП, на съвместна пресконференция на местните депутати на социалистите и съветниците от сдружение “Самоковци за Самоков” веднага след заседанието на местния парламент на 22 декември.
Повод за пресконференцията стана позицията на останалите политически сили в Общинския съвет – ГЕРБ, ДПС-Евророма, ЛИДЕР, БСД и “Бъдеще за Самоков” – за размера на данък сгради и други решения, при които представителите на тези пет партии и коалиции не са се съобразили със становищата на колегите си от БСП и от сдружението. Както е известно, представителите на ГЕРБ и на другите 4 политически сили подкрепиха различни ставки за данъка в полза не на гражданите, а на бизнеса.
“Как ще се събират тогава средства в общинската хазна и до какво ще доведе това”, попита Стойчева.
“Тази позиция на мнозинството вече не ме изненадва, но е подигравка с жителите на общината, фарс, ние живеем на гърба на гражданите”, категоричен бе общинският съветник инж. Петър Георгиев, председател на “Самоковци за Самоков”. „Гражданите са гласували за нас, защото ние всички сме доказали какво можем, популярни сме, а не сме популисти”, допълни той.
Георгиев отново потвърди, че след всяка сесия сдружението ще дава отчет на гражданите на специални публични срещи. Подобна среща вече се състоя след първото заседание на общинарите през ноември. Сега – заради празниците и многобройните културни прояви, такава изява ще има малко по-късно – вероятно в началото на януари. “Хората в края на краищата ще разберат за какво става въпрос”, заключи по-оптимистично инж. Георгиев.
“След като очакваме от хората да имат активна гражданска позиция, и ние трябва да имаме такава позиция”, обобщи г-жа Стойчева.

Leave a Reply