Новини, Шарен свят

Модерен арест откриха в полицията

Нов арест – най-модерният в страната, бе открит на 29 декември в Районното управление на полицията в Самоков. Трикольорната лента прерязаха шефът на Софийската областна дирекция на МВР комисар Николай Николов и кметът Владимир Георгиев.
Бивши гаражни клетки са основно ремонтирани и преобразувани в три помещения за арест – мъжко, женско и за непълнолетни. В тези помещения има по едно легло, закрепено неподвижно за пода, метална маса и стол, които също са застопорени. Има и звукоизолирана стая за среща на задържаните с адвокат. Обзаведена е и място за разпит и разпознаване, като двете стаи са отделени със специално стъкло. Обособено е и помещение за прием на документи и вещи на задържаните. Оборудвани са и две бани с тоалетни. Там няма тръби, които да стърчат, както и тоалетно казанче. Водата се пуска, като се дърпа специална дръжка, стърчаща от стената. Вратите са специални. На прозорците са поставени решетки. Монтирани са алармена и противопожарна система, паник бутони, осигурени са видеонаблюдение и аварийно осветление и отопление.
Подобен модерен арест предстои да бъде открит до края на януари в още един град от областта – в Годеч.
Условията в новия блок според запознати отговарят на нормативната уредба и на всички изисквания на Европейския съюз. Помещенията са обновени по Програма ФАР. Стойността на проекта е 88 хил. лв. Практическата работа е свършена само за 4 месеца.
При откриването кметът Георгиев припомни, че наскоро местната власт е отпуснала 27 хил. лв. за разширяване и модернизиране на видеонаблюдението в Самоков и Боровец. “Ще продължим съвместната работа с органите на реда и ще оказваме необходимата подкрепа”, категоричен бе градоначалникът.
На откриването присъстваха и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, зам.-директорът на Главна дирекция “Охранителна полиция” Анатоли Димитров, началникът на РУП главен инспектор Мирослав Духалов, представители на Районната прокуратура и Районния съд, журналисти от София и Самоков.
Даден бе коктейл.
В двора на управлението пък присъстващите видяха и новоизграждащите се клетки за полицейските кучета. С помощта на Общината клетките през пролетта ще бъдат завършени и оборудвани.

Leave a Reply