Здраве, Новини

Модерен метод за лечение на инсулти се прилага в Окръжната болница

В УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София вече се прилага нов най-съвременен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания.
Най-често, когато човек получи инсулт, това се дължи на запушване на някоя мозъчна артерия. Буквално обаче само в първите часове това запушване (тромбоза) може да бъде лекувано много успешно. Достъпът до увредената част на мозъка става през бедрената артерия – вкарва се специален катетър през аортата и достигайки до запушената мозъчна артерия, тромбът се изважда или, ако се наложи, се поставя стент, възстановяващ нормалната дейност на кръвоносния съд. Този вид “безкръвни” операции щадят пациента и осигуряват максимално бързото му възстановяване.
Без своевременното новаторско лечение в болницата заболяването често е с фатален край. Стандартните операции пък са много рисковани, тъй като включват отваряне на черепа.
От „Св. Анна” съобщиха, че само за седмица на трима пациенти с остър мозъчен инсулт от Клиниката по неврология е осъществено стентиране (отпушване) на запушени мозъчни артерии и те вече са изписани в добро здраве.

Leave a Reply