Култура, Новини

Мома пее, гора се люлее… или на фестивал в Сапарева баня

Момчил Фичеров и Ивана Нешева от Ярлово. Снимка: архив

„По стъпките на делника
тупти сърцето на земята…”
Водата блика и се стели гъста пара, защото 103 е градусът на гейзера в Сапарева баня. И не само, че е извор на вряща вода, но селището е и неизчерпаем извор на духовност, нравственост и родолюбие. За да се съхрани това тук се провежда международен фестивал за песни, танци, обичаи.
Естрадата бе построена пред гейзера. „Желая успех на всички участници, откривам двудневните тържества”, завърши словото си кметът Калин Гелев.
Във фестивала участваха и състави от Самоковска община. Първи пяха жените от Мала църква. След тях с чудесно изпълнение на автентичен фолклор се изявиха радуилки от група „Здравец”. Те предизвикаха интерес и с автентичните си носии, шити преди повече от 100 години. С песни се представи Янка Виденова от Самоков. В дует пяха талантливите млади дарования Момчил Фичеров и Ивана Нешева от Ярлово. От читалище „Любословие” бяха изпратили Шишмановската фолклорна група. Трио „Марица” пък представи фолклора на едноименното село. След това сцената превзеха жените от Злокучане и от група „Виделина” от Широки дол.
През втория ден самодейци от женската фолклорна група „Орлица” от Бели Искър, танцовия състав „Рилска магия” от Говедарци и детско-юношеския състав „Рила” от Самоков за пореден път доказаха, че в читалищата се работи успешно.
Впечатление на фестивала направиха и съставите от Овчарци, Велинград, Трудовец, Локорско, Бистрица, Нови Искър, Бобов дол и др. Имаше участници от Перник и Благоевград, от Разложко и Кюстендилско и дори от с. Светлен /община Попово/.
Не мина и без игрите на танцьорите от с. Оризари, Македония, както и без представителите на културно-просветното дружество „Вера Йоцик” от македонска Каменица.
Хубави са тези празници, но може още да се желае от организацията, а и редно е да се преразгледа високата /7 лв./ такса за участник, коментираха гости.
Журито на фестивала бе съставено от Елена Божкова, магистър „Изпълнителско изкуство и дирижиране на любителски състави и оркестри”, почетен член на Дружеството за културен принос на българите в чужбина /Украйна, Молдова и Западните покрайнини/; Кирил Бельов, арт-мениджър и хореограф; Костадин Динчев, професор д. ф. н., фолклорист, почетен академик на Украинската академия на висшите училища.

Димитрина Божилова

Leave a Reply