Здраве, Новини, Шарен свят

Момче се роди навръх Нова година

Мъжката рожба Стивън е първото бебе, родено в „МБАЛ-Самоков” за календарната 2014 г. Малкият мъж е проплакал в 3.40 ч. в самата новогодишна нощ. За майката – Радостина Пашова, това е второ дете. Големият брат на Стивън е Янко и е на 5 годинки. Бащата пък се казва Райчо.
„Кръстихме Стивън на бабата Силвана. Брат му пък е наречен на дядото Янко”, поясни произхода на имената щастливата майка.
Екипът на д-р Николов и акушерка Ковачева е „бабувал” при раждането, което е преминало нормално. Детенцето е с манекенски размери – 50 см височина и тегло от 3.350 кг.
Майката бе посетена още на следващия ден – 2 януари, от кмета Владимир Георгиев и заместника му Васил Сайменов, които й връчиха парична награда, поздравителен адрес и почетен плакет. „Пожелавам ви да стане отличен ученик и, защо не, спортист”, ориса бебето градоначалникът.

„Моят брат Юсеин като дете и юноша игра футбол в „Рилски спортист” и големият ми син иска да тръгне по неговите стъпки. За Стивън е още рано да говорим, но ще държа да се изучи”, отбеляза майката Радостина. Тя благодари от сърце на екипа, помогнал да се появи на бял свят второто й чедо.
Красавицата Кристин Велинова, родена на 29 декември, пък е последното бебе в Общината за 2013 г.
През миналата година новородените в самоковската болница са 325. Сред тях са и три двойки близнаци. За съжаление, забелязва се лек спад в раждаемостта – през 2012-а бебетата са били 334.
Спад има и при сватбите, които за същия период са намалели от 103 на 92.
От общинската администрация пък информираха, че през изтеклата вече година най-малките записани жители на общината са 351 – с един повече от починалите за периода общо 350 души. През 2012 г. пък записаните новородени в общината са били 380.

Делян Василев

Leave a Reply