Култура, Новини

Монахините празнуваха заедно с гости от Света гора и Видин

Литийното шествие

Навършиха се 241 години от основаването на Девическия манастир. На 1 октомври монахините празнуваха заедно с игумена и монаси от българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора – Атон /Гърция/ и с протосингела на Видинската митрополия.
В последните тежки времена, когато с умножаването на нашите грехове са се увеличили и бедите ни, Пречистата и Преблагословена Дева Мария, Божията Майка, ни дава в защита Своя покров, за да ни освободи от всякакви беди, да ни защити от глад, мор и земетресения, да ни спаси от войни и рани и да ни запази невредими под Своя покров.
Сказанието за словото на Покрова на Пресвета Богородица ни дава следните подробности. На 1 октомври 910 г. сарацини /араби/ нахлули в пределите на Византийската империя по времето на царуването на император Лъв Мъдри /886-911 г./. Св. Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирали по това време на всенощно бдение в Църквата на Пресвета Богородица във Влахерна – местност в Константинопол, в западния край на града.
В тази църква била положена честната дреха на Пресвета Богородица. Тук заедно с одеждата на Богородица в златотъкан ковчег се съхранявали Нейният омофор и част от пояса й. Под омофор на Богородица се има предвид Нейният покров за глава, голямо покривало, което носела на главата си.
Там по време на всенощното бдение на 1 октомври, в четвъртия час на нощта, в присъствието на множество народ св. Андрей, юродив заради Христа, издигнал очи нагоре и видял Небесната Царица, Покровителка на целия свят, Пресветата Дева Богородица, която стояла във въздуха и се молела дълго, обливайки със сълзи Своето Пречисто лице. След завършване на молитвата Тя снела от Себе Си блестящото, подобно на мълния, голямо и страшно покривало, което носела на Своята Пречиста глава, и като го държала с велика тържественост на Своите Пречисти ръце, го разпростряла над целия народ, стоящ в църквата.
По молитвите и покровителството на св. Богородица сарацините били прогонени от страната. А Църквата учредила празника Покров Богородичен да се чества на 1 октомври. Във всички бедствени наши дни ние имаме нужда от милостивия покров на Пресветата Дева.
Да влязат в радостта на своите самоковски монахини – сестри в Христа, специално за храмовия празник Покров на Пресвета Богородица пристигна Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографската Света обител от Света гора – Атон, Гърция, придружен от монаси.
Въпреки дъждовното време и делничния ден, в красиво подредения с цветя и венци храм се събра голямо множество богомолен народ както от Самоков, така и от цялата страна. С дарове и хлебни приношения вярващите влизаха в храма и отправяха своите молитви на благодарност към св. Богородица и отново попросиха нейната защита и закрила. В навечерието на празника се отслужи Всенощно бдение от иеромонах Пимен.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в чест на празника тази година бе отслужена божествена св. Литургия, оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинската Света Митрополия, в съслужение с Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, монаси от Зограф и боголюбивите отци от Самоковска околия – свещ. Георги Николов от храм „Успение Богородично”, свещ. Михаил Колев от храм „Въведение Богородично” и свещ. Любомир Мишков, ефимерий при самоковския манастир „Покров Богородичен”.
Сред присъстващите гости бяха зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, както и ревностни христолюбиви поклонници от храмове в София – „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици”.
Под диригентството на Андрей Касабов, секретар на Софийската Света Митрополия, певците украсиха с ангелогласни песнопения богослужението. В края на св. Литургия архимандрит Антим се обърна към многобройните вярващи със слова на възхвала към Пресветата Божия майка, като благопожела на всички да живеят в мир, разбирателство и благополучие под Нейния покров. Той изрази специална благодарност към общинското ръководство и многобройните богомолци.
След пастирските слова в чест на празника за пореден път се организира литийно шествие начело с празничната икона, което завърши с водосвет. Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода и получиха богослов лично от архимандрит Амвросий, целувайки архипастирската му десница.
Бяха изнесени за поклонение мощите на св. вмчк. Георги и св. вмчк. Мина.
В чест на празника в кръщелната стая на манастира бе организирана художествена изложба на рисунки на ученици от средните училища в града.
След богатото духовно угощение многобройните християни се насладиха и на благословено ястие, подготвено от сестрите в манастира.

Монахиня Пелагия
манастир „Покров на Пресвета Богородица” – Самоков

Дядо Амвросий

Коливо

Leave a Reply