История, Култура, Новини

Монахиня Херувима стана на 100 години

Най-дълголетната обитателка на Девическия манастир – монахиня Херувима – навърши на връх Гергьовден, 6 май, 100 години. По случай забележителния юбилей лично в светата обител приветстваха Нейно преподобие Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит и патриарх български Неофит, и кметът на Самоков Владимир Георгиев.
С благословението на патриарх Неофит в килията на преподобната монахиня бе извършен благодарствен волебен от епископ Поликарп  в съслужение с архимандрит Евтимий, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, и други духовници.
От името на патриарх Неофит епископ Поликарп подари на столетничката нагръден кръст и икона на Божията майка. Викарият на софийския митрополит поднесе и поздравителен адрес от Негово светейшество, в който бе подчертано: „Вашият живот… е ярко изобразяване на вяра, препълнен от любов към Бога, пример за подражание и надежда”. Отправени бяха и пожелания за крепко здраве, душевен мир, несекваща радост и непрестанна Божия помощ в изпълнение на монашеските обети.
„Прекланям се пред вашия отдаден на Бога живот. 95 години в служба и почит към вярата и най-дълбоките християнски ценности. Хиляди са хората, които през този дълъг период са гостували в манастир „Покров Богородичен” и са се докоснали до тази монашеска благост, която струи от вас и цери душите. Всички те са отнесли със себе си късче от Вашата топлота, гостоприемство, милосърдие и любов към Бога. Благодаря ви, майко, че вие и вашите сестри превърнахте манастир „Покров Богородичен” в място, погалено от Божията милост и Божията благодат, с която се зарежда всеки гост”, бе написал в поздравителния си адрес пък кметът Георгиев. Той пожела на юбилярката Бог да озарява още дълго време живота й.
Нейно преподобие бе топло приветствана и от иконом М. Колев и останалите духовници.
Букети и дарове връчиха Вл. Георгиев и духовните лица на монахиня Херувима, а тя благодари на тях и на Бога за грижата.
Големият празник бе украсен и с оригинална седеметажна торта. Манастирското ръководство даде обяд, на който бяха огласени пожелания за здраве и сили от Бога.
Херувима сега е най-възрастната монахиня в цялата ни страна. Тя е родена в село Костенец, а е доведена и е останала в самоковския манастир през далечната 1925 г., когато е била едва петгодишна. Леля й е била игуменка.
Майка Херувима е живата история на манастира. Тя помни важни факти от неговата история още от 20-те и 30-те години на миналия век. Дълго време тя ръководеше успешно и манастирския хор.
Да не лъже, да не пожелава чуждото и да помага на хората са били навремето заръките на нейните родители. Монахиня Херувима свято ги пази, тачи и почита. Тя е благ човек, готова на всеки да услужи. Много обича цветята, а юбилейния си рожден ден посрещна със смирение и молитва. Нека здравето и Божието благоволение я съпътстват и занапред!

Leave a Reply