Новини, Шарен свят

Монета от 2 лв. се пуска от догодина

Управителният съвет на БНБ утвърди дизайна на монета с номинална стойност 2 лв., която от догодина ще стане законно разплащателно средство.
При изработване на двете страни на монетата са пренесени темата и изображението на Паисий Хилендарски от сегашните банкноти от 2 лв.
Такъв подход е използван преди време и при определянето на дизайна на монетата от 1 лв., като при нея са запазени темата и изображението на св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лв.
Според запознати пускането в обръщение на монета от 2 лв. се налага заради бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и увеличава разходите.
Междувременно банкнотите от 2 лв. също ще продължат да се използват.
Граждани обаче вече сигнализираха, че на новата монета, пред името на Паисий, е пропуснато да се напише „св.” /известно е, че родоначалникът на Възраждането е канонизиран от Българската православна църква за светец още през 1962 г./.
Засега не е ясно какви количества от новите монети са произведени и какво ще стане с тях, ако се наложи корекция в дизайна на монетата.

Leave a Reply