Култура, Новини

Монтираха паметника на Фотинов

На оформеното място на ул. „Цар Борис ІІІ” /срещу гимназията/ на 7 май бе монтиран новият паметник на Константин Фотинов – дело на скулптора Спас Киричев. Художник е Маргарита Иванова, за дизайна се е погрижила Катерина Киричева, а отливането е извършил Петър Стойчев.
Монтажът стана точно на обяд. Присъства и инж. Евелина Перфанова, директор на дирекция в Общината.
Скулпторът Киричев обясни, че композицията е от месинг и тежи около 750 кг. Отливането е станало в леярна в Пазарджик и в леярско ателие в с. Мало Конаре.
Предстои дооформяне на околното пространство по идея на скулптора и съгласно техническа документация на специалисти от Общината. Ще бъде монтирано и специално осветление.
По време на монтажа заваля дъжд. „Тръгна му по вода…”, коментираха случайно минаващи граждани.
Композицията представя Константин Фотинов, седнал на пейка, а на три плочи зад фигурата са представени моменти от живота на първооснователя на българската журналистика и един от най-забележителните наши съграждани, както и извадки от неговото списание „Любословие”.
Очаква се в скоро време скулптурната композиция да бъде официално открита.
Скулпторът Киричев е завършил Художествената академия. Автор е на много паметници. На 12 май президентът Росен Плевнелиев ще открие и негов паметник на Кирилицата в нова гимназия в монголската столица Улан Батор – известно е, че Монголия е единствената неславянска страна, чийто народ пише на кирилица. Тази композиция ще бъде висока 4,5 м.

Александър Бонев

Скулпторът Спас Киричев /вдясно/ и леярят Петър Стойчев пред току-що монтираната композиция

Leave a Reply