История, Новини

Морената на Чакър войвода бе окичена с цветя, раздаден бе курбан

Традиционните Чакърови тържества тази година не се състояха заради пандемията, но през уикенда морената на прославения войвода на Чакъровите поляни край Искъра бе окичена с венци и цветя. Раздаден бе курбан на хората, обхванати към социалните центрове, както и на дошлите в историческата местност, където, над Карагьол, е бил станът на четата на самоковеца Христо Проданов /Чакър войвода/. През тази година се навършват 205 години от рождението и 165 години от гибелта на хайдушкия предводител, останал в историята с прозвището, дадено му от султана – „Самоковският барон“.
Въпреки че официално празненствата бяха отменени, възрастни, а и млади хора посетиха местността и се поклониха пред паметната морена, поставена там при учредяването на тези тържества през далечната вече 1975 г.
Запалени бяха хайдушки огньове. Пукна топчето. И пушечни гърмежи огласиха красивата местност.
Инициатори и организатори на поклонението и курбана бяха членовете на самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ с председател Георги Николчов, който в хайдушка премяна почете паметта на борците за националното ни освобождение. Съдействие на родолюбивата изява оказа Общината.

Leave a Reply