Новини, Читателски, Шарен свят

Мостът вече се поправя

Проверка по сигнал

Става въпрос за един от дървените мостове по новата екопътека в Лаго, която пресича Бистрица, за да се влезе от Туристическата градина в крайградския парк. Граждани сигнализираха, че част от мостчето е паднало в реката и че сега все още може да се мине по него, но при очакваното пролетно пълноводие това сигурно скоро ще стане невъзможно, тъй като водата ще залее пропадналата част.
„Затова е необходимо мостът бързо да се поправи; тази пътека бе обновена преди няколко години и бързо стана любима на стотици самоковци и гости на града ни; не бива те сега да останат разочаровани, че не могат да отидат на разходка сред красивата природа”, споделиха читатели в неделя, на 19 март.
Нашата проверка показа, че сигналът е верен, но още в началото на седмицата от Общината обявиха, че знаят за състоянието на моста и че дори вече е започнал ремонт на него, като ще бъде подменена изцяло дървената конструкция. Работата се върши от екип на Общинското строително предприятие. От администрацията допълниха, че ще бъдат укрепени и другите два пешеходни моста по поречието на Бистрица.
Новата редакционна проверка в сряда следобед, на 22 март, ни убеди, че по моста наистина се работи. Поставени са нови дебели импрегнирани греди и предстои довършването, включително на парапета. Бързата реакция ще позволи сега, при започналата пролет и затопляне на времето, все повече хора спокойно да излизат в парка и да се разхождат на чист въздух.
Междувременно от Общината припомниха, че са кандидатствали с проект за изграждане на екопътека, която да започва от Туристическата градина и през Лаго да стига до Чакъровите поляни и Шишманово кале. Предвижда се заедно с оформянето на пътеката районът да се благоустрои, като се изградят и места за отдих.

Leave a Reply