Мощни залпове, факелно шествие и родолюбив спектакъл в Самоков за Освобождението /СНИМКИ/

За трета поредна година самоковци честваха Освобождението на България с факелно шествие от портите на Девическия манастир по павираната улица “Цар Борис III” през площад “Захарий Зограф” до читалище-паметник “Отец Паисий”. Впоследствие салонът на тази величествена сграда едва побра желаещите да наблюдават спектакъла “Памет”.
Участници във фолклорния танцов ансамбъл “Самоков” развяха знамената на България и Самоков под звуците на духовия оркестър и поведоха колоната, в чиито редици бяха членове на клуба на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода”, кметът Владимир Георгиев, архиерейският наместник иконом Михаил Колев и духовници, ученици с факли и снимки с ликове на велики българи в ръце, майки и бащи, деца и деди…


Пременени в четнически униформи, препасани с пушки и пищови и с реплика на Самарското знаме, членове на клуб “Чакър войвода” отдадоха почетни салюти в центъра с думи на уста “За свободата на Майка България”. Проехтяха и мощни залпове от двете черешови топчета.


Вече в читалището всички станаха на крака за “На многая лета” и “Мила Родино”. Облечени като гвардейци младежи издигнаха ритуално на сцената голям трибагреник.
“Трети март е ден на жадуваното освобождение. Незабравима и свещена дата, изстрадана и чакана столетия. Защото свобадата не се дарява, тя се извоюва. Народът ни е минал през ада, за да живее в самостоятелна държава и да се радва на свободата си. 3 март 1878 г. не е просто историческа дата – тя е край на Баташките клади, край на отнетите за еничари деца, край на избитите хайдути и на майчините робски сълзи”, изтъкна в словото си кметът Георгиев.
Той отдаде дължимото на българското опълчение, на ръководилите едни от най-страшните битки за спасяването на нацията ни руски генерали, на включените в редиците на руската армия воини от различни националности, на защитилите българския народ с перото си достойни мъже – Макгахан, Виктор Юго, Толстой, Достоевски, Гарибалди, Андерсен…
“Вечна слава на героите! Да живее България!”, възкликна кметът накрая.
Председателят на клуб “Чакър войвода” Георги Николчев обяви учредяването на две нови почетни грамоти – “Аз съм българче” /за ученици/ и “Пазител на българщината” /за учители/. Младата Андреа Домишлярова получи, пременена в народна носия и с цвете в косите, грамотата в първата категория. Във втората бе отличен директорът на ПТГ “Никола Вапцаров” Георги Велев, който не успя да я получи лично, тъй като бе завел ученици на паметника на Шипка.


Последва изключително вълнуващият, завладяващ и въздействащ музикално-поетичен театрален спектакъл “Памет” в изпълнението на студенти от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и Нов български университет. Младите театрали представиха едни от най-ярките и емблематични стихове от епохата на Възраждането и Освобождението – дело на Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов Дамян Дамянов…
С плам в сърцата и гласа и с играта си младежите съчетаха в едно поезия и театър, придружени от акапелни изпълнения на народни песни, пластически етюди, атрактивна сценография и автентично фолклорно облекло.
Спонтанни ръкопляскания взривяваха препълнения салон, а накрая ведно заплакаха актьори и зрители…
“Духът на миналото не се разяжда от времето, не старее и не умира. Духът, предаван от човек на човек, от поколение на поколение, роден от народа, се е превърнал в народ. В 1878 г. дедите ни избраха пътя на безсмъртието. Ние, самоковци, се прекланяме пред героите”, изтъкна водещата Ралица Стоянова, която напомни, че България започва с всеки от нас – с нашия живот и с нашата усмивка.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2527610603935540

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*