Новини, Образование, Шарен свят

Мраморните плочи пред Гимназията по туризъм да се запазят

Отворено писмо

Във връзка с ремонта на тротоара пред Професионалната гимназия по туризъм на ул. „Отец Паисий“ бих желала да изразя желанието си и слабата надежда, че то ще бъде удовлетворено – да оставите старите мраморни плочи пред училището, а не да ги заменяте с нови плочки.
Аргументите ми са:
1. Старите тротоарни плочи са част от автентичния вид на Самоков и придават самобитност на града.
2. Плочите са здрави, устойчиви на атмосферни и други външни влияния. Видно е от направените вече ремонти на други места в града, че новите тротоарни плочки са крехки, чупливи и лесно се рушат.
3. Сградата на училището е разположена на ъгъл и при подмяната на плочите на ул. „Отец Паисий“ ще се наруши цялостната визия на градското пространство, няма да бъде постигнато естетично излъчване.
4. Изключения от общия план вече са правени – на други улици в града, засегнати от цялостната подмяна на плочките по тротоарите, такова разрешение за различие, видно, е допуснато (например пред „Кокошковата къща“ и др.).
5. Съчетанието нови плочки – стари плочи е възможно и естетично – редица градинки са решени в този стил. Така че трапецовидната тротоарна част около училището би била естетически издържана в стария стил плочи, а продължаващите части на тротоара – с новото решение на плочки.
В този най-общ план на мисли в името на рационалното и с мисъл да съхраним поне част от културното наследство на града ни, ви призовавам да допуснете мраморните плочи около училището ни да бъдат запазени при ремонта на тротоарите.
Историята на сградата (днес публична държавна собственост) е един светъл пример, както за силна гражданска ангажираност, така и за ярко изразено доброволстване в името на бъдещето на Самоков и самоковци. Сградата е построена с дарения от Женското дружество през 1923 г. При ремонтите ние се стараем да съхраним първоначалния й вид. Ваша грижа е съхраняването на пространството около нея.
Предстои ремонт на канализацията, на оградата, двора и на част от интериора на училището.
Кандидатствали сме по две национална програми – Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, Дейност № 1 – Модернизиране на материално-техническата база – за създаване на кабинет по ресторантьорство и барманство, и Национална програма „Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище”.
Тази позиция се споделя и от колектива на гимназията.

С уважение:
Борислава Хаджийска
Б. Р. Писмото е изпратено до кмета, председателя на Общинския съвет и общинските съветници.

1 Comment

  1. Благовест Коларов

    Права сте г-жо Хаджийска! И на новият вид който придобива гимназията по туризъм, по подходящо би било старите мраморни плочи да останат. Това не е някаква нова модерна фасада, запазен е стар класически стил, но по правило всичко старо се изхвърля, и се слагат новите шарени плочки. Преди години писах за запазване на старата настилка от гранитни павета в централната част. Това е настилка за векове и града има много по градски вид, но останаха само около “Голямата чешма” улицата пред гимназия “Константин Фотинов”. Друго което исках да попитам отговорните служби в Общ. Самоков е каква е тая нова мода, наклона на тротоарите да следва нивото на всяка входна и гаражна врата? Да не се престарават толкова от фирмата изпълнител, защото е недомислица и опасен за движение зимно време такъв тротоар. Лично съм изпитал на гърба си движението по такъв осеян с наклони и заледен тротоар. Само благодарение на малкото ми килограми и нисък ръст се отървах с подхлъзване. Но един по възрастен и трудноподвижен човек не би се отървал толкова лесно. Освен това много по добре изглежда един добре нивелиран тротоар. Може би парите за тази “екстра” са по добри, но благодаря от такава “екстра”! Толкова ли е трудно човек да си повдигне крака и стъпи на тротоара, да се наклони бордюра пред гаража за улеснение на шофьорите и тротоара да бъде на едно ниво? Луда работа, която не съм виждал никъде! Сега предстои за 1 200 000 лв. да се ремонтира центр.градска част т. н. “Ларго”. И преди съм бил свидетел как здрави паважни плочки, които не са и циментирани отдолу се чупят с машина на парчета и се слагат нови. За да не съм голословен ще спомена ,че това го наблюдавах лично при ремонта на тротоара на ъгъла на “Житна чаршия” и главната улица преди година. Толкова ли сме богати за да пилеем така? Защо не се запазиха тези здрави плочки за друго място? Затова сега се обръщам към отговорните лица в Общ.Самоков, моля следете при ремонта на ларгото, всичко което може да се използва втори път да бъде прибрано. Следете защото аз ще следя! Но да не се прибере от фирми, които после да ни ги продадат като нови!

Leave a Reply